Az európai kormányoknak önállóan kell megbirkózniuk azzal a problémával, hogy az országukba érkező vendégmunkások egy része jogosulatlanul vagy indokolatlanul veszi igénybe szociális juttatásaikat - jelentette ki Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök euroszkeptikus európai parlamenti (EP)-képviselők előtt. Ha ő lesz az Európai Bizottság (EB) elnöke, akkor nem fogja támogatni a szabad munkavállalás jogának korlátozását - derül ki az express.co.uk brit portál jelentéséből.

Ezzel közvetve védelmébe vette a kelet-közép-európai új tagállamok, köztük Magyarország munkavállalóit is, ugyanis jellemzően ők próbálnak szerencsét nyugaton, nem pedig fordítva. Juncker, akinek megválasztását David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfőn kívül minden uniós tagállam vezetője támogatta az EU múlt havi csúcsértekezletén, sorra keresi fel az EP frakcióit, hogy megszerezze a képviselők támogatását megválasztásához. A parlament ugyanis a jövő héten szavaz arról, hogy egyetért-e ezzel. Mivel a két legnagyobb frakció - a szocialista és a néppárti - mögötte áll, borítékolható, hogy ő lesz az EB következő elnöke.

Nincs európai emberféleség

Az euroszkeptikus politikusokkal hangsúlyosan barátságos, jó hangulatú beszélgetést folytatott, amelyet igyekezett poénkodással is lazává tenni. Ez azonban nem akadályozta meg a feleket abban, hogy világossá tegyék nézetkülönbségeiket.

Juncker igyekezett eloszlatni azt a képet, amelyet a brit sajtó korábban róla festett, miszerint elszánt unionista lenne. Nem akarja, hogy az EU a tagállamok minden belső ügyébe beleüsse az orrát, nem akar annyi hatalmat koncentrálni Brüsszelbe, amennyit csak lehet, federalista felfogása pedig azt jelenti, hogy minden döntési jogkört oda telepítene, ahol azt a leghatékonyabban lehet alkalmazni. Nem hisz abban, hogy értelmes lenne az "európai emberek" fogalmának használata.

Marginális probléma(?)

Ugyanakkor nem szimpatizál azzal a brit törekvéssel, amely korlátozná a szabad munkavállalás jogát. Miután ez masszív bevándorláshoz vezetett Nagy-Britanniába, a londoni kormány szeretne visszaállítani bizonyos korlátokat. Juncker szerint viszont egy olyan európai alapértékről van szó, amelyet meg kel őrizni. Nem hiszi, hogy mindenki, aki hazáján kívül akar szerencsét próbálni, parazita vagy csaló lenne, aki csak a bőkezűbb szociális ellátás megszerzése érdekében kel útra.

Az emberek szabad áramlását egyébként is marginális kérdésnek tartja, ugyanis az európaiaknak csupán 2,5 százaléka élt ezzel a jogával. Vannak példák a szociális rendszerek jogosulatlan vagy indokolatlan kihasználására, ám a nemzeti kormányok dolga, hogy ez ellen a jelenség ellen felvegyék a harcot.

Nigel Farage, a Nagy-Britannia teljes függetlenségének helyreállítását szorgalmazó Ukip első embere szerint Juncker nem igazán érzékeli a probléma súlyát, ha úgy véli, hogy bevándorlás marginális probléma. Ezzel a hozzáállással növeli az esélyét annak, hogy a britek az EU elhagyása mellett döntenek az erről szóló, 2017-ben esedékes népszavazáson.