A magyaroknak a munka a legfontosabb

A magyarok 61 százaléka szerint a munkanélküliség az a legfontosabb kérdés, amellyel jelenleg Magyarországnak szembe kell néznie, 45 százalék pedig az ország gazdasági helyzetét említette - derül ki az Eurobarometer tavasszal készített felméréséből.
MTI-Eco, 2010. augusztus 28. szombat, 15:01
Fotó:

A felmérést májusban végezték személyes beszélgetések formájában, a 27 európai uniós tagállamban összesen 26 641 embert kérdeztek meg.

A jelenlegi problémák megnevezésénél kiderül, hogy Magyarországon az uniós 48, valamint 40 százalékos átlagánál jobban foglalkoztatja az embereket a munkanélküliség kérdése és a gazdasági helyzet.

Ugyanakkor a 27 tagállam válaszainak összesítése is azt mutatja, hogy ezek miatt a kérdések, valamint a növekvő árak miatt aggódnak leginkább az emberek.

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a problémák, amelyekkel személyesen szembe kell nézniük a megkérdezetteknek, a magyarok 57 százaléka említette a növekvő árakat, 28 százalék pedig a gazdasági helyzetet. Utóbbi megközelíti a 25 százalékos uniós átlagot, ugyanakkor az az uniós polgároknak csak átlagosan 38 százaléka aggódik az infláció miatt.

A magyar megkérdezettek csupán 4 százaléka ítéli teljesen jónak az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, míg a többiek szerint az teljesen rossz.

Az uniós átlag a "teljesen jó" válaszok tekintetében 22 százalék, 77 százalék pedig úgy véli, hogy teljesen rossz a gazdaság helyzete.

A magyarországi válaszadók 32 százaléka vár javulást a gazdasági helyzetben egy éven belül, 41 százalék szerint nem változik a helyzet, a megkérdezettek negyede szerint pedig rosszabb lesz.

A javulást illetően az uniós átlag kissé pesszimistább: csak 24 százalék vár javulást, míg 35 százalék szerint változatlan marad a helyzet, 36 százalék pedig romlást vár.

A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak 75 százaléka úgy gondolja, hogy az Európai Unió tagállamai között erősebbnek kell lennie a gazdasági és pénzügyi szakpolitikák koordinálásának ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen felvenni a harcot a gazdasági válsággal szemben.

Az európaiak 72 százaléka támogatja, hogy az EU szigorúbb felügyeletet gyakoroljon a legfontosabb nemzetközi pénzügyi csoportok tevékenysége felett. Ez a 2009-es őszi Eurobarométerhez viszonyítva négy százalékpontos növekedés - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.29 08:33

A fizetőképes kereslet erre a szintre elég ami van.Ami a termékek hazai előállítását illeti, itt most velem emberedre akadtál, mert húsz évig dolgoztam élelmiszer importőr cégnél és a dolog lényege, hogy a világban szinte mindig találsz olcsóbb céget mint a magyar kinálat, mivel az árfolyamot eltolták a forint még mindig túl erős ( Kósa a legnagyobb magyar mivel elkezdte a gazdaságot-exportot rendbetenni óminózus beszédével, röhejes de tényleg így van), a magyar extra adó stb. szint miatt rengeteg extra költség rakódik a termékekre amelyek így nem versenyképesek pl a szlovák,lengyel termékekkel.

Az adócsökkentés és a forint elgyengítése (amit persze ezt így választások elött nem lehet elmondani a devizahiteleseknek ) fokozza az exportot és csökkenti az importot (azaz mi is több magyar terméket fogunk venni.- enni ).
A legföbb gond a mesterségesen erős forint volt ami taccsra vágta a hagyományos magyar iparágakat (élelmiszer stb..) a gond az, hogyha van IMF szerződésünk alacsony hiánycélunk stb.. azaz jó fiúk vagyunk akkor a forint ismét megerősődik ami nagy gond a kilábalás szempontjából. Ezért bármilyen röhejes, de jó uton járunk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mnkj, 2010.08.28 22:19

Szerintem korlatozott mertekben, de van fizetokepes kereslet. Pl enni kell, stb. Nos szerintem el kellene kezdeni ezeknek a termekeknek a 100 %-os hazai eloallitasat, akar adokedvezmennyel segitve. Csokkenteni kellene az energia fuggoseget. Megtalalni a kiskapukat az EU jogban. A palyazatokat pedig nem vissza nem teritendo tamogataskent adni, hanem alacsony kamatu (akar 0) hitelre, mert a nyertesek cssak kiveszik a penzt a cegbol es erdemi fejlodes nem tortenik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.08.28 15:13

Az export (lenne) a legfontosabb mivel nincs fizetőképes vevő Mo.-n ( mindenki le van gatyásodva- nincs mit elkölteni - kvázi a másiknak nincs is mit dolgozni, amivel előállithatná azt ami kellene ). Ez a munka szó inkább az Orbán Viktori eszmefuttatásból és Marxtól került be a köztudatba.

Először ugyanis FIZETŐKÉPES VEVŐ kell!!! ( ami itt nincs,de a külföldi piac elég nagy ) AZUTÁN lehet már dolgozni, de fordítva nagyon buta dolog lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html