A migrációs törvényről írt levelet Orbánnak az Európa Tanács

Az Európa Tanács (ET) arra szólította fel Magyarországot, hogy vizsgálja felül új migrációs törvényét, mert az - a strasbourgi testület szerint - azt a kockázatot hordozza magában, hogy a bevándorló kiskorúakat szexuális kizsákmányolásnak tehetik ki.
Domokos Erika, 2017. március 24. péntek, 16:37
Fotó: Napi.hu

Az ET pénteki tájékoztatása szerint Claude Janizzi, az Európa Tanács úgynevezett Lanzarote Bizottságának elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében aggodalmát fejezte ki a határőrizet szigorításáról rendelkező szabályozás miatt - olvasható az inforadio.hu-n az MTI híre.

Ez a bizottság felügyeli a tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott lanzarotei egyezmény végrehajtását. Az egyezmény - amelyet Magyarország 2015 augusztusában iktatott törvénybe - egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyermekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be. A bizottság elnöke aláhúzta, hogy Magyarország a lanzarotei egyezmény egyetlen részes állama, amely nem alkalmazza azt az elvet, hogy bizonytalanság esetén a menedékkérőket mindaddig kiskorúnak kell tekinteni, míg a kormeghatározás le nem zárul.

Az új szabályozás a kísérő nélkül érkezett 14 és 18 éves közötti kiskorúakat felnőttként kezeli, nem biztosítja számukra az őket megillető gyermekvédelmet, és felügyelőt sem nevez ki melléjük - emelte ki Janizzi. Hozzátette: a kiskorúakat a többi migránssal együtt az úgynevezett tranzitzónákban helyezik el, a korábbiaknál nagyobb mértékben kitéve őket a szexuális kizsákmányolás lehetőségének. Arra emlékeztetett, hogy a gyerekek, akiket sok esetben nem megfelelő helyen, gyakran felnőttekkel összezsúfolva helyeznek el, kiemelten kiszolgáltatottak.

Janizzi felszólította a magyar hatóságokat: egy hónapon belül küldjenek tájékoztatást arról, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a kísérő nélküli gyermekeket - akár betöltötték 14. évüket, akár nem - már az életkor ellenőrzésének ideje alatt kiskorúnak tekintik és megkapják az ennek megfelelő védelmet.

Azokról az intézkedésekről is tájékoztatást kér, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolás és visszaélés áldozataivá váljanak, valamint azoknak az úton lévő bevándorló kiskorúaknak a helyzetéről is, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, tekintettel arra, hogy az új törvény csupán a menedékkérőkről rendelkezik - húzta alá az ET illetékes bizottságának elnöke.

Az Európa Tanács közleménye emlékeztetett arra is, hogy a Lanzarote Bizottság már korábban is bírálta Magyarországot a menekült gyermekek védelmének nem kielégítő volta miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.03.24 16:57

A roma feladat magyarországnak komolyabb egy millió polgárt számítva egy lakosra 10 millióhoz m, mint a német összes eddigi migráns 80 millióhoz 5 millió, ami könnyíti nálunk, hogy beszélik a nyelvet, viszont sokkal szegényebbek vagyunk.
Ha gond van a kiskoruakkal, arra a muttinak kellett volna időben gondolni, övé a teljes felelősség, ha már átvette az EU irányítását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2017.03.24 16:47

Katonai repülőre tenni aki kiskorú és Luxemburgba vinni mindet .A számlát mellékelni nekik mennyibe került.Ha már így aggodnak értük boldogítsák őket .Esetleg szegény szabolcsi Gangesz melléki menekült gyerekek nem érdeklik őket ?Azt is küldhetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html