A mobiltelefon miatt kerülték el a tömeges repülőkatasztrófát

Saját mobiltelefonjukat használva irányították órákon át a rájuk bízott repülőgépeket az USA-ban a légiirányítók, amikor a rádiójuk és a radarjuk is csütörtököt mondott.
Komócsin Sándor, 2007. szeptember 26. szerda, 11:05
Fotó:

Az egyesült államokbeli Memphis környékén kedden órákon keresztül mobiltelefon segítségével, közvetítők útján tartották a kapcsolatot a légiirányítók a repülőgépekkel, mert áramkimaradás miatt mind a radarrendszer, mind a rádiójuk felmondta a szolgálatot. Több állam légteréből le kellett szállítani a gépeket, nehogy egymásnak menjenek a vakrepülés közben.

A hatóságok szerint szabotázsnak nincs nyoma, de nem tudják miért romlott el egyszerre mind a két kulcsfontosságú elektronikus rendszer. Szerencsére a légiirányítók feltalálták magukat, saját mobiltelefonjukon felhívták olyan távolabbi irányítótornyokban ülő kollégáikat, akik rádión elérték a repülőgépeket, és a segítségükkel megoldották azok leszállítását. A kritikus légtérben 150 gép volt a levegőben meghibásodás idején, a légiirányítók szerint összesen 1000 gépet érintett a probléma.

HOZZÁSZÓLÁSOK