A Mollal és a Rotch Energyvel is tovább tárgyalnak a gdanski fimomítóról

A Nafta Polska tovább tárgyal mindkét érdeklődővel, a Mol Rt.-vel és a brit Rotch Energy Limiteddel a gdanski kőolajfinomító legfeljebb 75 százalékos részvénycsomagjának eladásáról - jelentette be az MTI szerint a vállalat szóvivője. A Nafta Polska március 26-tól tárgyal a Rafinerija Gdanska (RG) - a második legnagyobb lengyelországi finomító - privatizációjára jelentkezett két céggel. A tárgyalásokat a részvénytulajdonos idén június végéig szeretné lezárni. A szóvivő nem közölte, hogy a cég mikor kezd kizárólagos tárgyalásokat a két érdeklődő valamelyikével.
Szabó Márta, 2001. április 27. péntek, 12:30
Fotó:

Elemzők a 75 százalékos részvénycsomag jelenlegi értékét 600 millió és 1 milliárd zloty közé teszik (1 zloty=74 forint). Az új befektetőnek ezenfelül 2-4 milliárd zlotyt kellene beruháznia a gdanski cégbe.
A Nafta Polska birtokolja a RG részvényeinek 75 százalékát, 15 százalék a dolgozóké, 10 százalék pedig a kincstáré. 2000-ben a RG nettó nyeresége 179,7 millió zloty volt az előző évi 115 millió zlotyval szemben, ami 56,3 százalékos növekedésnek felel meg. A cég pénzügyi igazgatója idén januárban úgy nyilatkozott, hogy a finanszírozási és az amortizációs költségek növekedése és egyéb tényezők miatt az idei nettó nyereség várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK