A napenergia-felhasználás mérsékli a klímaváltozás következményeit

A napenergia-felhasználás és az energiahatékonyság növelése révén az Egyesült Államok csökkentheti a klímaváltozás káros következményeit - hangoztatta pénteken a kaliforniai Mountain View-ben Barack Obama amerikai elnök.
MTI-Eco, 2014. május 9. péntek, 21:39
Fotó: Reuters

Ezek költséghatékony módjai annak, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással és ugyanakkor munkahelyeket teremtsünk - jelentette ki az elnök. Obama a napenergia felhasználásával kapcsolatban 300 magánszektorbeli, valamint önkormányzati és állami szintű "elkötelezettségről" tett bejelentést. Az elnök által támogatott tervek a várakozások szerint 130 ezer háztartás ellátáshoz elegendő energiát termelnek és egy év alatt akkora energia-megtakarítással járnak, mintha 80 millió autót távolítanának el az utakról.

A programok támogatják a napenergia-beruházásokat, a szektorban alkalmazható munkaerő képzését, valamint az épületek hatékonyabb szigetelését. Obama kitért arra is, hogy ezen a területen kénytelen az elnöki rendeletek eszközéhez nyúlni, mert a kongresszus "nem mindig olyan előrelátó" ebben a kérdésben, mint szeretné, sőt, vannak olyan politikusok is, akik kifejezetten tagadják a klímaváltozás tényét.

Az elnök beszédét megelőzően a Fehér Ház bejelentette, hogy befejeződött a napelemek felszerelése a washingtoni elnöki hivatal és rezidencia tetejére. Ott korábban már voltak ilyen eszközök Jimmy Carter jóvoltából, ám azokat Ronald Reagan eltávolíttatta.

A Fehér Ház által kedden hozta nyilvánosságra az újabb Nemzeti Klímafelmérést, amely a korábbinál is nagyobb áradásokra, gyakoribb és tovább tartó aszályra, valamint súlyos erdőtüzekre figyelmeztetett az Egyesült Államok különböző régióiban.
Obama a Wal-Mart egyik üzletében tartotta meg beszédét, mert az áruházlánc megfogadta, hogy megduplázza a napenergia-felhasználás elterjesztésére irányuló erőfeszítéseit. A szakszervezetek tiltakoztak a helyszínválasztás ellen, mert az alacsony árairól ismert Wal-Mart alacsonyan tartja a fizetéseket is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2014.05.10 11:03

@jobbajobb: Főnöködet is nagyon süthette a nap ,mert naon barna és ővele is sok a baj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.10 10:54

...nem jók még a napalamek ,sok a baj velük ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html