A németek aggódnak

Nem tartja szükségesnek az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájának további lazítását a német Bundesbank elnöke, aki szerint most már a meghozott intézkedések hatását kellene kivárni.
MTI, 2016. június 13. hétfő, 12:44
Fotó: MTI/AP

A készpénz szerepéről tartott frankfurti konferenciáján Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke kifejtette, hogy "az aktuális pénzügyi környezetben nincs szükség további lazításokra, sokkal inkább ki kell várni a már meghozott intézkedések inflációs hatását". A mi fogalmaink szerint az árstabilitást azt jelenti, hogy az inflációs célt középtávon kell elérni - mondta a német jegybank elnöke.

Az ECB márciusban nullára csökkentette az irányadó kamatot és mínusz 0,4 százalékra vitte le a kereskedelmi bankok betéti kamatait a jegybanknál. Eszközvásárlási programjának keretösszegét pedig 2017 márciusáig 1,74 ezer milliárd euróra emelte. A múlt héten kezdte meg a szuverén kötvények mellett vállalati kötvények vásárlását is mennyiségi monetáris ösztönző programja keretében.

A túlzottan laza monetáris politika káros mellékhatásai idővel erősödni fognak - figyelmeztetett beszédében Weidmann, megfelelőnek nevezve ugyanakkor a jelenleg alkalmazott expanzív monetáris politikai eszközöket. Hibás elgondolásnak tartja a készpénz felszámolására irányuló törekvéséket. Az 500 eurós bankjegy megszüntetése már kész tény - jegyezte meg -, "de minden más, ehhez hasonló törekvés teljesen elhibázott és aránytalan válasz a zérókamat-környezet által támasztott monetáris politikai kihívásokra".

Az alacsony kamatszinttől az euróövezeti gazdaság növekedési potenciáljának a kiaknázásával lehet elszakadni - hangsúlyozta Weidmann. A világgazdaság mérsékelt ütemű növekedési pályára állt, még ha dinamikájában el is marad a korábban remélttől. A feltörekvő régiókban a kezdeti lassulás után stabilizálódik a helyzet, Oroszországban veszített erejéből a recesszió, Kína pedig kezd átállni egy szolgáltatás-orientált, belső keresletre támaszkodó gazdasági modellre. Az euróövezet jól kezdte az évet, 0,6 százalékos negyedéves növekedést ért el az első negyedévben az alacsony olajárból és a monetáris lazításból profitáló belső keresletnek köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK