A németek nagyon belehúztak

Újra növekedési tendenciát mutatott az eurózóna ipara.
NAPI Online, 2008. március 12. szerda, 15:44
Fotó:

Három hónap után januárban újra nőtt az eurórégió ipari termelése, leginkább a német gazdaság megnövekedett teljesítőképességének köszönhetően. A szokatlanul enyhe idő miatt a tervezettnél korábban megkezdett németországi építkezések lendítettek a decemberben stagnálást jelző mutatón, amely 0,9 százalékos növekedésről tanúskodott január hónapban - közölte az EU luxemburgi statisztikai hivatala.

A 0,9 százalékos növekedést mutató adat túlszárnyalta az elemzői várakozásokat; a Bloomberg által megkérdezett szakértők mindössze 0,4 százalékos expanziót vártak az év elejére. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest januárban 3,8 százalékkal nőtt az ipar termelékenysége. A német ipar a vártnál erősebben kezdte az idei évet, 1,6 százalékos növekedést produkált decemberhez képest, de a francia és a spanyol ipar is növekedést mutatott, az előbbi 0,5, míg az utóbbi 0,7 százalékkal növelte a termelését.

A várakozások szerint bár a kelet-európai és az ázsiai felvevőpiacai ellensúlyozhatják az Egyesült Államokba irányuló export kiesését, de az eurózóna termelése ennek ellenére is mérséklődhet a következő hónapok során; az euró eddigi nem látott mértékű erősödése a dollárral szemben csökkenti az európai exportőrök versenyképességét az amerikai piacon, amelyet amúgy is gúzsba köt a fogyasztók pénztárcájának apadása és az olaj árának emelkedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK