Szükségünk van a szakképzett külföldi munkaerőre - mondta kedden egy rádióinterjúban Rainer Brüderle német gazdasági miniszter azzal összefüggésben, hogy idén májustól már korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió keleti tagországainak állampolgárai Németországban.

A német gazdaság hosszú távra szóló fejlődését inkább veszélyezteti, ha nem lesz elég szakképzett munkaerőnk - fejtette ki a miniszter. Ezért örülnünk kell, és ki kell használnunk a szabad munkavállalásban rejlő lehetőségeket a német gazdasági növekedés felgyorsítására - tette hozzá.

Nem számít semmilyen zavarra a munkaerőpiacon Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja sem, miután Németország mellett Ausztriában is szabaddá válik a munkavállalás.

A politikus az AFP hírügynökségnek vasárnap azt mondta, megalapozatlanok azok a félelmek, amelyek szerint a német és az osztrák munkaerőpiac májusban esedékes teljes megnyitása után nagy roham várható ezekben az országokban.

A magyar biztos visszautasította a szakszervezetek félelmeit is, miszerint a szabad munkavállalás bérdömpinget eredményez: utalt arra, hogy Közép-Kelet-Európában a bérek lassan, de biztosan közelítenek a nyugatiakhoz. Andor László a munkaerőpiacát hamar megnyitó Nagy-Britanniát hozta fel példaként, mondván: a brit gazdaság profitált a kelet-európaiak beáramlásából.