Mario Monti a római képviselőházban kedd délután tartott felszólalásában nagyon nehéznek nevezte a küszöbön álló csúcstalálkozót, ezért a parlamenti pártok támogatását kérte, és egységre szólította fel egész Olaszországot. "Nem engedhetjük meg, hogy az Európai Unió rendkívüli építménye, amelynek alapításában Olaszország is részt vett, tönkremenjen"- fogalmazott a kormányfő. Ha szükség lesz rá, kész akár vasárnap estig együtt dolgozni európai kollégáival azért, hogy a hétfő reggeli tőzsdenyitásra konkrét gazdasági válaszokat és növekedési ütemtervet tudjanak felmutatni a piacoknak - tette hozzá. Monti azon reményét fejezte ki, hogy a nem euróövezeti országok is ösztönözni tudják a döntéshozást.

"Pénzügyi szigorra szükség van, de ez önmagában nem elég" - hangsúlyozta Monti. Úgy fogalmazott, nem szabad megengedni, hogy a tagállamokat a "recesszió csapdája provincializmusba és elszigeteltségbe sodorja".

A hét hónapja Olaszországot irányító szakértői kormány minden erejével az EU-csúcs sikerén dolgozik. Június 22-én olasz-német-francia-spanyol csúcstalálkozót rendeztek Rómában. A római kormány szerdán elfogadja a munka törvénykönyvének reformját. Július 4-én pedig Monti ismét Angela Merkel német kancellárt várja az olasz fővárosba kétoldalú találkozóra.

Monti kedden az olasz parlamenti pártok vezetőivel is egyeztetett. Ezután Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) volt kormánypárt elnöke úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy Európát "abszolút bizonytalanság" uralja. Berlusconi szerint a PdL szavazóinak már 78 százaléka nem támogatja Monti lépéseit.