A románok a legszorgalmasabbak az EU-ban

Sokkal többet dolgoznak az új tagállamokban az alkalmazottak, mint a régiekben, és ebben a „munkaversenyben” a románok vezetnek – szerepel abban a felmérésben, amely az Európai Unió tagállamainak munkaidejét vizsgálta.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 07:00
Fotó:

Egy átlag romániai munkás francia kollégájánál mintegy háromszáz órával, azaz 7,2 munkahéttel dolgozik többet évente - derül ki, ha a huszonhét tagállam első és utolsó helyezettjeit hasonlítjuk össze. Statisztikailag Romániában 1856 ledolgozott óra jut átlagban egy alkalmazottra, míg az európai átlagérték 1744 óra.

A bukaresti Új Magyar Szó által megkérdezett szakemberek szerint a volt szocialista országokban még mindig a mennyiségre helyezik a hangsúlyt a munkaadók és a dolgozók is. "A volt szocialista rendszerek nem a hatékony munkavégzésre nevelték az embereket, az oktatás ebben a térségben elméletközpontú a mai napig. Ezzel is összefüggően a munkáltatók itt sokkal inkább a mennyiségre, mint a minőségre figyelnek" - világított rá Votisky Petra, a Human Value humánerőforrás-cég romániai országmenedzsere.

További részletek a Napi gazdaság szerdai lapszámában

HOZZÁSZÓLÁSOK