A románok nem bánnák a tranzakciós adót

Románia egyetért a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésével, amennyiben arról megállapodás születik az Európai Unióban - jelentette ki Andrei Zaharescu, a román kormány szóvivője.
MTI, 2012. december 4. kedd, 16:28
Fotó: Napi.hu

A bukaresti kabinet kedden fogadta el azt a dokumentumot, amely tartalmazza Románia álláspontját az EU pénzügyi és gazdasági uniójával kapcsolatban.

A dokumentum szerint Románia támogatja az európai bankunió létrehozását, azzal a feltétellel, hogy az ne veszélyeztesse, illetve ne érintse hátrányosan az eurózónán kívüli EU-tagokat. Románia érdekelt abban, hogy tagja legyen a bankuniónak, valamint hogy részt vegyen a közös európai bankfelügyeletben - hangoztatta a szóvivő.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben bemutatott javaslata a pénzügyi intézmények közötti tranzakciókra vonatkozik. Az adót akkor kellene megfizetni, ha a tranzakcióban részt vevő felek közül legalább az egyik székhelye az Európai Unióban van. Az adó minimális mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származtatott termékek adásvételénél pedig 0,01 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK