A svájci infláció is segíthet a frankhiteleseken

Svájcban a fogyasztói árak esése januárban is folytatódott: 0,8 százalékkal csökkent az infláció decemberhez képest, éves szinten pedig kétéves mélypontra süllyedt.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 11:12
Fotó:

A szövetségi statisztikai hivatal keddi közlése szerint az olajszármazékok áresése és a ruházati termékek téli kiárusítása vezetett az árak csökkenéséhez - írja az MTI-eco.

A svájci központi bank illetékesei az elmúlt hetekben többször tettek utalást arra, hogy ha az ország a defláció (a gazdasági pangás melletti árcsökkenés) veszélyével szembesül, akkor nem fognak tartózkodni az erőteljes pénzpiaci enyhítésektől, a piaci intervencióktól. Januárban 0,1 százalékos volt az éves inflációs ráta, és ez 2007 februárja óta a legalacsonyabb ütem. Az infláció jóval kisebb volt, mint ahogyan a szakértők várták: a Reuters előrejelzésében 0,6 százalékos éves infláció szerepelt januárra. Így megbőtt az esélye a kamatszint további csökkentésének.

Az áremelkedések ütem gyorsan mérséklődött az elmúlt hónapokban: a múlt év júliusában még 3,1 százalékot mértek, akkor 15 éves csúcsot ért el az infláció.

HOZZÁSZÓLÁSOK