A szakértők szerint nem kell több ösztönzés

Nem tartják szükségesnek egy második ösztönző csomag bevezetését a NABE közgazdászai - a szakértők restriktívebb fiskális politikát sürgetnek - írja a Reuters.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 10:36

Nincs szükség egy második ösztönző csomagra Amerikában, ehelyett a kormánynak csökkentenie kellene kiadásait a következő két évben - állítják a NABE közgazdászai. A 266 közgazdász megkérdezésével készült felmérés szerint a szakemberek 76 százaléka nem támogatja egy második kormányzati csomag implementálását, kétharmaduk a következő két évben restriktívebb fiskális politikát sürgetne, ám ez csupán 28 százalékuk szerint lesz valóban így.

Ugyan azt a szakértők nagy része elismerte, hogy a 787 milliós kormányzati csomag segítette meg a gazdaság második negyedéves teljesítményét, a fiskális politikát mindössze 35 százalékuk tartja helyesnek, a megkérdezettek fele szerint azonban az túlságosan is stimulatív.

A válaszadók kevéssel több mint fele szerint a csomag 0,5-1,5 százalékkal növelheti 2009 második félévének gazdasági teljesítményét, egyharmaduk szerint viszont ez az érték a fél százalékpontot sem éri el. A közgazdászok 58 százaléka érzi úgy, hogy 2009 negyedik negyedévétől 2010 negyedik negyedévéig 0,5-1,5 százalékkal járulhat hozzá a GDP-bővüléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK