A tejtermelők támogatására 2011-ig korlátozottak Brüsszel lehetőségei

Az Európai Unió csupán korlátozott mértékben tudja támogatni a tejtermelőket a következő két évben - derül ki egy brüsszeli elemzésből.
Novák Csaba, 2009. július 20. hétfő, 17:13
Fotó:

A tejágazat kilátásait értekelő jelentés szerint idén "igen korlátozott lehetőségek mutatkoznak" új intézkedések finanszírozására, de az Európai Bizottság hivatalosan szerdán megjelenő elemzése 2011-re is "hasonlóan szűk a mozgástérrel számol".
Brüsszel ugyanakkor alaposan kivizsgálja,hogy visszaélnek-e a szupermarketek a tejtermelők feletti vásárlói hatalmukkal, s ha versenykorlátozó gyakorlatra derül fény, "a bizottság habozás nélkül élni fog jogosítványaival" - olvasható a jelentésben.
Az uniós tejágazat súlyos válsággal küzd a felvásárlói árak jelentős csökkenése miatt, az elmúlt hónapokban szinte állandósultak a gazda-tüntetések. A termelők elsősorban a kvóták csökkentését sürgetik, amelytől azonban az Európai Bizottság eddig elzárkózott. A kvótarendszer megváltoztatására az új bizottsági dokumentum szerint sincs szükség, noha azt az elemzés is megállapítja, hogy a piac nem működik megfelelően.

HOZZÁSZÓLÁSOK