A dohányosok száma a világon már az egymilliárdhoz közelít - derült ki a tekintélyes Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmányból. Az 1980-2012-ben 187 országból összegyűjtött adatok szerint míg a vizsgált időszak első évében a 15 éven felüli népességből 721 millió dohányzott, ezek száma 2012-re 967 millióra emelkedett. Az évente elszívott cigaretták száma pedig 4,96 ezer milliárdról 6,25 ezer milliárdra nőtt. Az egyetlen, optimizmusra okot adó tény, hogy - a világ népességének növekedése következtében - szemben az 1980-as adattal, amikor a férfiak 41 és a nők 10,6 százaléka dohányzott, ez 31, illetve 6,2 százalékra csökkent. A globális dohányosi arány 26-ról 18,7 százalékra ment le - vagyis úgy tűnik, a legfejlettebb országok egyre szigorúbb intézkedései hatásosak. Az Egyesült Államokban a dohányzók száma 52 millióról 38 millióra csökkent, így csak az ötödik a sorban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legtöbb dohányos a szegény és a fejlődő országokban él - a közel 1 milliárd 80 százaléka. Az arányokat tekintve a világbajnok Kelet-Timor, ahol a férfiak 61 százaléka dohányzik, azt követi Indonézia, Kiribati, Örményország és Pápua-Új-Guinea. Nőtt a számuk Kínában, Bangladesben és Oroszországban is. A WHO állítja, hogy a dohányzás okozta betegségekben, köztük elsősorban tüdőrákban évente mintegy 6 millióan halnak meg, közülük 600 ezer passzív dohányzás áldozata - vagyis az olyan lépések, mint a nyilvános helyeken való dohányzás korlátozása és a cigaretta adójának emelése milliók életét mentheti meg. A Journal of the American Medical Association szerint csupán az Egyesült Államokban a tiltó intézkedések az elmúlt 50 évben 8 millió ember idő előtti halálát akadályozták meg, miközben ugyanezen idő alatt 17,7 millió embert vitt el a káros szenvedély okozta betegség.

A dohányosok számát tekintve Kína vezet, amelynek 1,3 milliárdos lakosságából 300 millióan hódolnak e szenvedélynek. Az ország vezetése már régóta tervez korlátozó intézkedéseket, de a szakértők szerint az erős hazai dohány lobbinak eddig sikerült megakadályozni nemcsak a korlátozások bevezetését, de a cigaretta áremelését és a dobozokon a veszélyekre figyelmeztető feliratok elhelyezését is.

A második helyen álló Indiában a számos tilalom ellenére 110 millióan dohányoznak, és a nők közül csak az USA-ban dohányoznak többen. A statisztika azonban nem tartalmazza azokat, akik nem a dohány füstjével élnek, hanem tubákolnak, illetve rágják, márpedig ez az országban a leghagyományosabb, és az indiaiak 28 százaléka hódol a füst nélküli dohányzásnak - írta a The India Times. A bronzérmes e versenyben Indonézia, a negyedik helyen Oroszország áll

Oroszország 143 millió lakosából 39 millió dohányzik, közülük 28 millió a férfi és 11 millió nő. Fokozatosan lépnek életbe a korlátozó törvények, júniustól már az éttermekben és bárokban is tilos lesz a dohányzás. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szakértői adatokra hivatkozva közölte, hogy évente 200 ezer orosz életét menthetik meg az új törvények.