A vártnál jobb lett az euróövezeti BMI

A vártnál jobb lett, de a januárihoz képest gyengült a februári euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit Economics piackutató intézet hétfőn közölt adatai szerint.
MTI-Eco, 2014. március 3. hétfő, 11:09
Fotó: Napi.hu

A februári BMI 53,2 pont lett, magasabb a közel két hete előzetes számként közölt 53 pontnál, de gyengébb a januári két és fél éves csúcsnak számító 54 pontnál. A BMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a zsugorodását jelzi.

A német feldolgozóipari BMI a januári 32 havi csúcsnak számító 56,5 pontról 54,8 pontra mérséklődött, a francia mutató a januári 49,3 pontról a még mindig zsugorodást jelző 49,7 pontra emelkedett, az olasz index pedig 53,1 pontról 52,3 pontra gyengült februárban.

Aggodalomra adhat okot ugyanakkor, hogy az értékesítési árakat mérő index 50 pont alá, 49,8 pontra került a januári 52,2 pontról.

Az infláció januárban minimális, 0,8 százalék volt, ami miatt nő az Európai Központi Bankra (EKB) nehezedő nyomás, hogy tegyen valamit, amivel csökkenti a defláció kockázatát. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az EKB nem változtat a kamatszinten csütörtökön, de a harmaduk kamatcsökkentést valószínűsít.

HOZZÁSZÓLÁSOK