A vártnál rosszabb adat jött az eurózónából

Októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (BMI) - közölte pénteken a londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet.
MTI-Eco, 2011. november 4. péntek, 11:27
Fotó: Napi.hu

Októberben az euróövezeti BMI 2009 júliusa óta a legalacsonyabb értékre, 46,4 pontra csökkent a szeptemberi 48,8 pontról. A végleges októberi adat jóval rosszabbnak bizonyult a 47,2 pontos előzetes adatnál.

Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI a második hónapja áll a gazdasági növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt. A Markit elemzése szerint az előzetes és a végleges adat közötti éles eltérés miatt a mutató javulására a következő néhány hónapban nem lehet számítani, ami a gazdasági recesszió kockázatát vetíti előre a negyedik negyedévre.

Az index országonkénti bontásban visszaesést mutatott Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, míg kismértékben javult Németországban és Írországban.

Októberben a szolgáltatóiparban megállt az alkalmazotti létszám növekedése. Másfél éve első alkalommal fordult elő, hogy nem emelkedett a foglalkoztatottak száma a szolgáltatóipari szektorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK