A Vasladyt sértegette az elnökjelölt

Enyhe döbbenetet keltett Franciaországban a szélsőbal egyik prominens képviselőjének Margaret Thatcher halála kapcsán tett kijelentése. A szocialista pártból néhány éve kilépett Jean-Luc Melenchon az utóbbi hónapokban elsősorban folyamatosan radikalizálódó nyelvezetével hívja fel magára a figyelmet.
Inforádió, 2013. április 10. szerda, 20:51
Fotó: Napi.hu

"Margaret Thatcher a pokolban fogja felfedezni, hogy mit tett bányászaival" - ezzel a Twitter-üzenettel reagált Jean-Luc Melenchon, a Baloldali párt nevű politikai formáció egyik vezetője a volt brit miniszterelnök asszony halálának hírére. A 62 éves politikus nyilatkozatában sokan a kettős mérce tipikus megnyilvánulását látják Franciaországban.

A kegyeletsértőnek tartott kijelentésével kapcsolatosan többen arra hívták fel ugyanis a figyelmet, hogy a venezuelai elnök, Hugo Chávez egy hónapja bekövetkezett halálakor éppen Melenchon volt az, aki éles hangú felhívást intézett a sajtóhoz és a jobboldali politikusokhoz, azt kérve tőlük, hogy legalább 24 órára hagyják abba a dél-amerikai politikus bírálatát. De nem ez az egyetlen terület, ahol a 2008-ig a szocialista párt színeiben politizáló, több alkalommal szenátornak is megválasztott politikus sajátos, másoknak tiltott szóhasználatot enged meg magának.

A tavalyi elnökválasztásokon indult, az első fordulóban 11,1 százalékos szavazataránnyal a negyedik helyen végzett, a kommunista párt által is támogatott Jean-Luc Melenchon két hete a francia pénzügyminiszterről nyilatkozva úgy vélte, hogy az nem franciául, hanem a nemzetközi pénzvilág nyelvén gondolkodik. A kijelentésen akkor sokan megütköztek, abban ugyanis Pierre Moscovici zsidó származására tett burkolt célzást véltek felfedezni, ám a nyilatkozat keltette hullámok aránylag hamar elültek.

Sokak szerint politikai pályafutását nagymértékben elősegítette, hogy 1983-ben belépett a francia Nagy Oriens szabadkőműves páholyba, egyes elemzők az egyházakkal szembeni erős ellenérzését is ezzel magyarázzák. Az egyenes szókimondása miatt elismert Melenchon amúgy a marokkói Tangerben született spanyol származású bevándorló szülőktől, és filozófia tanári végzettséggel rendelkezik. Bár sokan elismerik kiváló, de erősen demagógiába hajló szónoki képességeit, az utóbbi hetekben leginkább a politikai ellenfeleit alpári módon sértegető szavaival hívta fel magára a figyelmet.

Emellett néha kifejezetten rasszista megjegyzéseket is megenged magának, nemrég egy rádióban például azt mondta, hogy nem bírja, amikor csupa szőke, kék szemű ember veszi körül. A gyakran néptribünnek csúfolt Jean-Luc Melenchon a volt szocialista költségvetési minisztert, Jerome Cahuzacot érintő pénzügyi botrány kirobbanása óta az ötödik köztársaság "kitakarításán" dolgozik, és e célból május 5-ére demonstrációra hívja a rendszert leváltani akaró polgárokat. Az ötlet iránt azonban egyelőre nem igazán lelkesednek a szélsőbalon, még a kommunisták is óvatosak az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK