A Magyar Nemzeti Bank 2011. október 3. óta heti rendszerességgel tartott, a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tenderein december végéig összesen 1,6 milliárd eurónyi devizát kértek, és a jegybank év végéig ennek kissé több mint felét, 862 millió eurót ki is fizetett - derült ki a jegybank decemberi statisztikai mérlegéből. Ezek és a PSZÁF által múlt héten közzétett adatok együttesen azt jelentik, hogy a bankok a december végéig végrehajtott végtörlesztések mintegy 40 százalékához kértek csak euró forrást az MNB-től, a többi devizaigényt megoldották maguk - írta a portfolio.hu.

Az igényelt devizaösszegek tekintetében az október volt messze a legerősebb (a felkészülés jegyében is), majd a novemberben és decemberben 100 milliárd forint körüli összeget kértek a bankok euróban (a kért devizamennyiség csökkenti a jegybanki tartalékok összegét). A kifizetések tekintetében viszont ellentétes tendencia mutatkozik a végtörlesztések ügymenetének időigényessége miatt is: itt a decemberi hónap volt a "legerősebb" a 101 milliárd forintos kifizetéssel.

A PSZÁF adatai szerint december végégi piaci értéken 642 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel végtörlesztése valósult meg, így az összesen 256 milliárd forintos jegybanki eurókifizetés azt jelenti, hogy a végtörlesztett hitelösszeg mintegy 40 százalékához vettek eddig igénybe jegybanki forrást a kereskedelmi bankok