A WHO nem aggódik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elutasította azt a kutatói felhívást, hogy halasszák el a Rio de Janeiró-i olimpiai játékokat a Zika-vírus okozta egészségügyi krízis miatt.
Index.hu, 2016. május 28. szombat, 11:19
Fotó: MTI/EPA

A WHO szerint "nem változtatna jelentősen" a vírus terjedésén, ha a játékokat elhalasztának vagy egy másik helyen tartanák meg.

A szervezet szerint Brazília csak egyike azon 60 országnak és területnek, ahol felütötte fejét a Zika, és az emberek továbbra is szabadon utaznak a fertőzött területekre. A legjobb módja a fertőzésveszély csökkentésének a közegészségügyi és utazási ajánlások betartása - áll a közleményben.

Tegnap 150 szakértő nyílt levelében globális veszélynek nevezte az olimpia brazíliai megtartását. A kutatók szerint a nyári játékokra érkező nézők könnyen megfertőződhetnének a Zika-vírussal, ami a betegség gyorsabb terjedését eredményezné a világon, mivel szinte minden országból érkeznek majd rajongók a sporteseményre. Azt javasolják vagy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg egy másik helyszínen, ahol a betegség még nem jelent meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK