Adócsökkentés kell Amerikának

A Bush-éra adócsökkentéseinek fenntartása és kiterjesztése mellett érvelt Peter Orszag, a Fehér Ház korábbi költségvetési tanácsadója a New York Times hasábjain.
NAPI, 2010. szeptember 7. kedd, 15:18
Fotó:

Az egykori költségvetési igazgató szerint ideális esetben csupán a középosztályt érintenék az intézkedések, de a kongresszus ellenállásának legyőzése érdekében szükség lehet a leggazdagabb 2 százalékot érintő adócsökkentések fenntartására is. Orszag szerint bár az adócsökkentések fenntartása és kiterjesztése nem feltétlenül finanszírozható, ám a 10 éves kincstárjegyek rekordalacsony kamata arra enged következtetni, hogy a piacok nem aggódnak az amerikai államadósság miatt, írja a Bloomberg.

A közgazdász szerint a lejáró adócsökkentések megújítása azért is rendkívül fontos, mert ennek elmulasztása tovább erodálhatja az amúgy sem túl acélos fogyasztást, tovább gyengítve a gazdaságot.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki szerint az elnök elkötelezett az adócsökkentések a középosztályra történő kiterjesztése mellett, ugyanakkor hallani sem akar a leggazdagabb 2 százaléknak nyújtott adócsökkentések fenntartásáról. A szóvivő elmondta, hogy ez a legkevésbé hatékony módja a gazdaság növelésének.

HOZZÁSZÓLÁSOK