Adót csalt a francia adóreform felelőse?

Előzetes vizsgálatot indított a francia ügyészség annak kiderítésére, hogy volt-e titkos svájci bankszámlája Jérome Cahuzac költségvetési miniszternek, amelynek segítségével elkerülte a magas francia jövedelemadó megfizetését − jelentette a Washington Post.
Komócsin Sándor, 2013. január 10. csütörtök, 06:01
Fotó: Napi.hu

Az ügyet az oknyomozó riportokat közlő Mediapart internetes portál robbantotta ki: decemberben arról írt, hogy Cahuzacnak a kilencvenes években az UBS banknál volt számlája, amelyet 2010-ben felszámolt, majd pénzét − bonyolult tranzakciókon keresztül − a francia adóhatóság látókörétől még távolabbra, egy szingapúri bankban vitte. A miniszter, aki egyébként jól jövedelmező orvosi praxisát függesztette fel az állami szolgálat kedvéért, vehemensen tagadta a vádat, mire a Mediapart előállt egy hangfelvétellel. Cahuzac ezen állítólag a svájci számlájára utaló megjegyzéseket tesz, ám a megvádolt kormánytag szerint nem az ő hangját hallani a felvételen.

Az ügy azért különösen kínos a szocialista párti Francois Hollande államfőnek és kormányának, mert a költségvetési tárca vezetője felel a vitatott adóemelésekért, köztük az egymillió euró feletti jövedelmeket terhelő extra adókulcs bevezetéséért. Az utóbbi miatt mások mellett Gérard Depardieu filmszínész is francia állampolgársága feladását fontolgatja. Az ügyészségnek nincsenek saját információi Cahuzac ellen, kizárólag a Mediapart adataira alapozza vizsgálatát, a megvádolt miniszter üdvözölte a lépést, amely szerinte tisztázni fogja a vádak alól.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.01.10 10:08

Az utóbbi miatt mások mellett Gérard Depardieu filmszínész is francia állampolgársága feladását fontolgatja.
Megjegyzés : Az orosz útlevelét úgy három napja PUTIN személyesen adta át részére Szocsi-ban !!! Házat is ott fog építeni...
A Belgium-ban levö hatalmas házát valószínüleg nem adja el ...
Megjegyzés szép , fiatal felesége van , aki Szocsi-ba is elkísérte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html