A kínai gazdasági növekedés drámai lassulása (hard landig) számottevő negatív hatással lehet a nyersanyagok és az energiahordozók árára és nyomást gyakorolhat a gyenge lábon álló devizákra - hívja fel a figyelmet Marc Faber, a The Gloom Boom & Doom jelentés szerkesztője, befektetési menedzser. Faber ezt nagyobb veszélynek tartja, mint az eurózóna válságát.

Bejöttek a jóslatok

Faber, akinek befektetési portfóliójában Ázsia kiemelt súllyal szerepel, úgy véli, hogy a kínai gazdaság fékeződése már megindult. Az ország számos gazdasági ágazata közül néhány már talán recesszióba is süllyedt - fejtegette a CNBC-nek adott telefoninterjújában. Azt hiszem a GDP növekedése sokkal kisebb lesz a korábbiaknál és még az is elképzelhető, hogy nullára zuhan vissza, ami igazi hard landing lenne.

Faber pontosan megjósolta az 1987-es tőzsdekrachot és nemrégiben jól jelezte előre, hogy augusztusban korrekció indul a világ tőkepiacain. Most arra hívja fel a figyelmet, hogy Kína bővülése nagyobb részt a tőkebefektetéseken alapul, amelyek hullámzó természetűek és erős tovagyűrűző hatásaik vannak.

Európa kismiska

Ez magyarázza, hogy míg egy európai recesszió, amely egy-két százalékos GDP-csökkenéssel jár, viszonylag kis hatással van a világgazdaságra, a világ második gazdaságának megingása jóval megrázóbb "élményt" nyújtana. Különösen durva lenne a nyersanyag-, illetve energiahordozó-piacok megrendülése - teszi hozzá.

Az árupiaci termékek iránti kínai kereslet csökkenése katasztrofális hatással lenne az ezeket kínáló vállalatokra, illetve a nyersanyagok és az energiahordozók exportjára épülő - brazil, ausztrál, kanadai, közel-keleti - gazdaságokra. Rajtuk keresztül csapást mérne az egész világgazdaságra.

Az arany még döfi

Faber úgy véli, hogy az arany ára némi támogatást kaphat a világ hat nagy jegybankjának szerdai beavatkozásától. A pénznyomtatás beindulása - amelynek célja a gazdasági növekedés serkentése - rövid és középtávon az inflációs félelmek erősödése miatt az arany drágulásához is vezethet. Faber összességében az ausztrál és a kanadai dollár, illetve nyersanyag-befektetések kerülését ajánlja.

Mint mondja, saját befektetési portfólióját azonos súllyal megosztotta négy célcsoport, az arany, az ingatlanok, a részvények és a készpénz, illetve kötvények között. Figyel arra, hogy mindig legyen a keze ügyében készpénz, hogy gyorsan le tudja cserélni az eszközeit, ha a piaci körülmények tovább változnak.