A szervezet szerint az első negyedévi 3,7 százalékos éves visszaesés "jelentősen" rosszabb volt mint amire számítani lehetett és ez a negatív trend folytatódhat a második negyedévben is. Tom Byrne, a Moody's szuverén adósokkal foglalkozó osztályának elnökhelyettese a hétfői elemzésben megállapította, hogy ezek a fejlemények negatív irányban befolyásolják az ország hitelképességét.

A hitelminősítő februárban, a pusztító hármas katasztrófát megelőzően rontotta stabilról negatívra a szigetország besorolási kilátását. A lépést akkor azzal magyarázták, hogy a kormány által kilátásba helyezett intézkedések kevésnek bizonyulhatnak a költségvetési hiánycélok teljesítéséhez.

Byrne szerint a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár miatti termeléskiesés elképzelhető, hogy csökkenti Japán egy százalék körüli hosszú távú növekedési ütemét. "A természeti csapások és az atombaleset által okozott áramkimaradások ugyan csak átmenetiek, ám a japán vállalatok világpiaci részesedésének tartós elvesztése nagyobb károkat okoz" - fogalmaz az elemző.

A Moody's jelentésében arra szólítja fel Kan Naoto miniszterelnököt, hogy a kedvezőtlen növekedési adatok miatt egy második újjáépítési pótköltségvetést nyújtson be a meglévő, 4 ezer milliárd jenes program mellé. További lépésekre lehet szükség a pénzügyminisztérium és a japán jegybank részéről is - figyelmeztetett a hitelminősítő.