Az angol első osztályú focibajnokság legjobban fizetett focistái műkincsekbe és ingatlanokba fektetik brutálisan magas jövedelmüket - írta a Bloomberg. Az átlagos fizetés a futballvilág leggazdagabb ligájában a 2012-2013-as szezonban évi 1,6 millió font (600 millió forint) volt, miután a jövedelmek nyolc százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb bért részben a támogatói befizetések bővülésének, részben az úgynevezett meccsnapi jövedelmek (jegyárbevételek, a stadionokban eladott áruk árából származó klubbevételek) növekedésének köszönhetik a focisták. Emellett jól jön az is, hogy a csapatok dúsgazdag tulajdonosai hajlandóak kamatmentes hitelekkel "tömködni" kedvenc vagyontárgyukat. A 2012-2013-as szezon második helyezettje, a Manchester City 233 millió fontot költött focistái fizetésére, míg a ligából kieső Wigan "csak" 45 milliót. Az első hét helyezett esetén az átlag meghaladta a 89 millió fontot.

Édes élet

A Premier League bevételeinek 71 százaléka vándorol a játékosok zsebébe - derült ki a Deloitte tanácsadó cég jelentéséből. Ez az arány rekord a liga történetében. Az erősebb bérszabályozás alatt lévő német Bundesligában csak a pénz 51 százalékát viszik haza a futballisták, a spanyolországi La Liga esetén pedig az ország nehéz gazdasági helyzete miatt most csökkent 56 százalékra ez az arány. Ez az 1999-2000-es szezon óta a legalacsonyabb szám.

Olyan sok pénzük van a focistáknak, hogy bizonyos határig bármit megkaphatnak, amit akarnak - mondja Lee Dixon, az Arsenal korábbi játékosa, jelenlegi tévékommentátor. Tud olyanokról, akik kiadható lakásokat vettek London Chelsea és Mayfair negyedeiben, és jó páran költik pénzüket műkincsekre, szobrokra és esetenként Piacasso-festményekre.

Dixon, aki ma már 50 éves, azt mondja, hogy aktív korában minden megtakarítható jövedelmét nyugdíjalapjába fektette. Később beszállt néhány ígéretes befektetésbe, például vásárolt ezer palack 2000-es évjáratú bordeaux-i bort, amelyeken évente átlag 50 százalékos hasznot kaszál. További előnye az ilyen üzletnek, hogy ha nem válik be, akkor még mindig el lehet kortyolni a vacsora mellé a finom francia itókát.