Aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de fel is függesztették

Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását - tudatta a barcelonai vezetés szóvivője az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 11. szerda, 07:02
Fotó: MTI/EPA

"Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam" - áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.

Puigdemont kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.

"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" - fogalmazott kedd este Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is. A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.10.11 12:29

A kurdoknak is miért nem tudtak egy területet odaadni? Konstantinápolyt pedig az európai acsarkodó, egymással háborúzó főurak miatt vesztettük el, pedig még a pápa is könyörgött nekik, hogy ne egymást üssék, verjék, ő idejében felismerte az Oszmán Birodalom nagyhatalmi politikáját. Végre együtt van Európa, erre egy teljesen török felmenőkkel rendelkező politikus a Boris Johnsonnak köszönhetjük többek között a Brexitet. Baloldali szavazóként ezért ebben a kérdésben teljesen a magyar miniszterelnökkel értek egyet, és ne legyen senkinek sem illúziója, mert minden magyar ember így érez, pártállástól függetlenül. Mindig mi védtük meg a keresztény Európát, most is mi fogjuk. Lehet, hogy ezek után nagyon furcsa amit leírok, de én szeretem és tisztelem az arab embereket, az ősi kultúrájukat, csak egy a gond, hogy ötszáz évvel lemaradtak, mi sem égetünk már eretnekeket és boszorkányokat, pedig még nem régen ezt tettük. Ezért is nagyon odafigyelünk arra, amit Európa elért a nők egyenlősége, az abortusz, stb. terén, és ezt semmilyen próféta kedvéért nem fogjuk feladni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.11 12:03

...én igazán sohasem értettem, hogy hogyan húzzák meg az országhatárokat, ártatlan milliók sorsát eldöntve ezzel. A Trianont sem fogom sohasem megérteni! Szegény nagyapám az élete végéig nem volt hajlandó kiejteni azt a nevet, hogy román. Ő még a Jó király világában élt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.11 11:57

Minden elismerésem a bátor katalánoké és a bátor vezetőjüké. Szerintem az nagyon nagy hiba volt, hogy a békés szavazókra a spanyol elnök ráküldte a rohamrendőröket. Nem ismerem Katalónia történelmét, és azt sem tudom, hogy miért nem akarnak Spanyolország része lenni. Én szurkolok a spanyoloknak és a katalánoknak is. Ha jól emlékszem a Napóleon legyőzhetetlen katonái egyedül a spanyolokat nem tudták legyőzni, még Napóleon is meglepődött. Nem szeretnék állást foglalni, de ahogyan ütötték, verték ezeket a békés embereket, hát hogyan is mondjam, ezzel a spanyol elnök elvesztette azt, ami talán a legfontosabb ebben a történetben, a katalánok bizalmát és szeretetét, mivel ezzel kimutatta azt, hogy nem szereti a katalánokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.10.11 11:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html