Miközben a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb feltörekvő országait tömörítő G20 csúcsértekezletén az állam- és kormányfők nem sokat jutottak előre egy határozottnak nevezhető közös akció elfogadásáról a világgazdaság rendbe tétele érdekében, az eurózóna déli és nyugati peremén újabb adósságválság van kibontakozóban - írja a Reuters.

A befektetők fittyet hánynak a politikusok kézfogásaira, illetve nyilatkozataira, köztük Barack Obama amerikai elnök kijelentésére, miszerint a csúcsértekezlet részvevői meg tudnak állapodni olyan lépésekben, amely kiegyensúlyozott, stabil növekedést hozhatnak a világgazdaságban. Erre utal, hogy az elmúlt két napban az ír államkötvények hozama egy időre 8,6 százalékra ment fel és a tízéves papírok felára a hasonló német kötvények felett 650 bázispontot meghaladó értékkel rekordot döntött

Az ír bonyodalmak - amelyek alapja lényegében az, hogy a kormány új megszorító intézkedései a növekedés lefékezésével visszaüthetnek, illetve hogy elfogyhat a koalíció parlamenti többsége -, magukkal húzzák Portugáliát és Spanyolországot is. Az előbbi államkötvényeinek hozama meghaladta a 7,3 százalékot kötvényfelára pedig a 480 bázispontot.

A szöuli csúcson tartózkodó José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke igyekezett hűteni a kedélyeket, kifejtve, hogy az EU-nak megvannak az eszközei az eurózóna bármely tagállamának kisegítésére, ha erre szükség lenne. Ugyanakkor elzárkózott attól, hogy találgatásokba bocsátkozzon egy esetleges közeli beavatkozással kapcsolatban.

A G20-csúcs résztvevői kerülik a konfrontatív nyílt állásfoglalásokat, ám a hírek szerint a zárt üléseken éles viták folynak a zárónyilatkozat minden szaváról. Elképzelhető, hogy a felek nem jutnak túl a G20 pénzügyminisztereinek néhány héttel ezelőtti közös nyilatkozatában megfogalmazott mondandón.

Az csupán annyit rögzített, hogy a dokumentumot aláíró országok tartózkodnak devizájuk árfolyamának manipulálásától, ehelyett teret adnak a piacnak az átváltási arányok meghatározásában. A vitában holnap délutánig kell dűlőre jutniuk.