Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Tiranában

Tízezrek tüntettek Tiranában a kormányfő ellen, Edi Rama lemondását és ideiglenes kormány felállítását követelik.
Domokos Erika, 2019. március 16. szombat, 20:56
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Az albániai ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A fő követelésük egy ideiglenes kormány felállítása, és a parlamenti választások előre hozása.

Az ország minden részéből érkezett tüntetők Tirana főútján, a kormány székháza előtt gyülekeztek, majd onnan a parlamenthez és a belügyminisztériumhoz meneteltek. Egyesek megpróbáltak áttörni a törvényhozás épülete előtt megvont kordonon, és megdobálták azt védő rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Komolyabb sérülésről nem érkezett jelentés.

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt hat hónapon keresztül bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozása és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta ez volt az ötödik tömegtüntetés Tiranában a miniszterelnök ellen - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.17 00:27

Meg Párizsban, már vagy 15-ödik hete, a sorosbáb Macron ellen tüntetőkre, csak ez persze valamiért nem hír az igazmondó liberálmédiában... szánalmasak vagytok, sorosköcsög Mórickák...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html