A közvetlen külföldi beruházások visszaesése az elmúlt hónapokban erőteljes lendületet vett, július végéig alig több mint 3 milliárd eurónak megfelelő külföldi tőke érkezett a szomszédos országba, 48 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A drámai visszaesést jól tükrözi, hogy júliusban az országba érkezett euró-milliók már nem győzték fedezni az ország folyó fizetési-mérleg hiányát annak ellenére sem, hogy a deficit közel 74 százalékkal mérséklődött. (Az április végéig Romániába érkezett valamivel több, mint 2 milliárd euró a hiány kétszerese volt).

A BNR közleménye szerint az első hét hónapban eszközölt külföldi befektetések 41,2 százalékát a tőke-hozzájárulások jelentették, 48,6 százalékát a csoportokon belüli beruházások, 10,2 százalékát pedig az újra befektetett nyereségek adták. Tavaly 9,02 milliárd euróra rúgott a közvetlen külföldi befektetések összértéke, ami 24,5 százalékos emelkedést jelent 2007-hez képest, és 53,5 százalékban fedték a 16,87 milliárd eurós folyószámla hiányt.

Tovább zuhantak ugyanakkor a külföldön dolgozó romániai vendégmunkások által hazaküldött összegek is- figyelmeztet a BNR. Míg az év első hat hónapjában közel felére csökkent hazautalt pénzösszegek mennyisége (erről bővebben itt olvashat), júliusban már 80 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest.

A világbank felmérése szerint, korábban a román vendégmunkások európai szinten első, míg a világ ranglistáján az előkelő tizedik helyen szerepeltek a hazautalt pénzmennyiség tekintve. Csak tavaly a becslések szerint közel 3 millió külföldön dolgozó román állampolgár több mint 6 milliárd eurót utalt haza.