Alig javul a borzasztó spanyol munkaerőpiac

Három hónapja tart a minimális javulás, azonban az EU-átlagnál így is kétszer magasabb a munkanélküliségi ráta Spanyolországban.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 4. kedd, 11:22
Fotó:

Az előző hónaphoz képest 0,58 százalékkal kevesebb, összesen 3,54 millió regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván júliusban Spanyolországban, a kormányzati gazdaságélénkítő programok hatására ugyanis az építőiparban növekedett a közmunka-programokban résztvevők száma - írja a Bloomberg.

Két éve nem fordult elő, hogy három egymást követő hónapban csökkent a ráta, az egy évvel korábbinál azonban így is csaknem a felével, 46 százalékkal több volt az állástalan az országban. A mutató 18,1 százalékra, az EU-átlag 8,9 százalék több mint kétszeresére emelkedett júniusban. Az Eurostat adatai alapján az eurózóna munkanélküliség-növekedésének közel fele köszönhető Spanyolországnak.

A szocialista kormány a GDP 2,3 százalékának megfelelő élénkítő csomagot tervez végrehajtani idén: adócsökkentésekkel és állami finanszírozású építőipari projektekkel. Ennek ellenére az OECD jövőre 20 százalék körüli munkanélküliséget vár Spanyolországban. Spanyol üzemei tekintetében a Ford 600 fős leépítést, az ArcelorMittal 40 százalékos munkaidő-csökkentést jelentett be az év hátralevő részére.

HOZZÁSZÓLÁSOK