Államcsőd tévedésből? Kínos bakit vétett a diktátor

Kínos és drága bakit vétett Alekszandr Lukasenko belarusz államfő csütörtöki sajtótájékoztatóján, melynek hatására elkezdtek menekülni az ország hitelezői. Az elszólás után megpróbálta megnyugtatni őket - több-kevesebb sikerrel.
Napi.hu, 2015. január 29. csütörtök, 16:49
Fotó: Reuters

Fehéroroszországnak 4 milliárd dollárnyi devizaadósságot kell ebben az évben visszafizetnie. A főként állami tulajdonra alapuló belorusz gazdaság szorosan kötődik Oroszországhoz és jelentősen függ az orosz energiaimporttól. Emiatt az Oroszországot ért gazdasági sokk Belaruszt is keményen érintette, rubeljét ebben a hónapban már kétszer kellett leértékelni.

Lukasenko éves sajtótájékoztatóján a Reuters szerint kijelentette, hogy ha a devizakötvények visszafizetése nehézségekbe ütközik, akkor tárgyalni fognak az adósság átütemezéséről (restructure). Az államfő emellett gyakran utalt a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktusokra, továbbá aláhúzta az Oroszországhoz fűződő szoros gazdasági kapcsolat fontosságát, kiemelve persze Belarusz függetlenségét. Népét biztosította arról, hogy továbbra is stabil életszínvonalat biztosít a fehérorosz embereknek.

Hogy mi?

Az államfő átütemezésről szóló kijelentése nem kis meglepetést okozott a befektetők körében, a megjegyzés után a 2015-ben és 2018-ban lejáró kötvények 27 százalékot vesztettek értékükből. A 2015 augusztusában lejáró kötvények egymilliárd dollárt, a 2018 januárjában lejárók 800 millió dollárt tesznek ki.

A piaci reakció nem volt meglepő annak fényében, hogy a belorusz rubel ebben az évben a minszki jegybank agresszív kamatemelései ellenére közel 40 százalékot vesztett értékéből, és elemzők már így is aggódtak amiatt, hogy az ország képes lesz-e külső segítség nélkül visszafizetni az idén lejáró adósságot. Az államfő nem beszélt a 4 milliárd dolláros törlesztés összetételéről, de a hírügynökség szerint beleértendő az augusztusban lejáró, brutálisan magas, 8,75 százalékos kuponnal rendelkező egymilliárd dollár értékű eurókötvény is.

Nyugalom, nyugalom!

A történet azonban itt érdekes fordulatot vett: Lukasenko kicsit később elkezdte nyugtatgatni a befektetőket, mondván: ő nem átalakításra (restructure), hanem refinanszírozásra (refinance) gondolt. Azaz úgy értette, hogy országa újrafinanszírozhatja az adósságát, és nem átütemezheti. Majd közölte a kötvénytulajdonosokkal: "kérem, nyugodjanak meg!" Erre szükség is volt, ugyanis az átütemezés az államadósságok esetén a fizetésképtelenség szinonimája.

"Ez egy drága baklövés volt" - kommentálta az esetet a Financial Times. A lap szerint a kötvények ára kissé korrigált, de a nyugtató szavak mégsem voltak teljesen átütőek - nem sikerült teljesen helyreállítani a befektetők bizalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2015.01.30 11:15

@Geza73:

mert elfogadta, nagyon pozitív véleménye van orbánról és rendszeréről..te hallottál ezzel kapcsolatban itthon tiltakozást?? én nem (ahogy a diktátorok többsége már befogadta orbánt)

lukasenko nem kevesebbet mondott (valamilyen nagyköveti valamin), hogy orbán, mint gratulált ahhoz, hogy Mo-on felszámolták a demokráciát és a piacgazdaságot..Európa pedig még nem vette észre, hogy létrejött az EU-n belül az első fasiszta állam

azt is mondta, hogy a magyarok azt hiszik, hogy valamiféle nyugati civilizációt képviselnek...de ez szerinte nem így van,...az tévedés..a félázsiai barbár nép (orbán idézet)..cseppet sem civilizált, fogalma sincs az emberi jogokról, a polgári öntudatról, az önbecsülésről...éppen olyan, mint a legprimitívebb diktatúrák alattvalói..

szóval ilyenek..
te hallottál erre reakciókat, tiltakozást a magyar kormány részéről??
mert én nem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Geza73, 2015.01.30 10:28

@kernyebauer: Mitől lenne már "haverja"? Hülyeségeket beszélsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kernyebauer, 2015.01.29 17:01

'fél-ázsiai' Orbán vezér egyik haverja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html