Négyszer több helyen tombol tűz az Amazonas vidékén

Műholdfelvételek szerint a tavalyinál mintegy négyszer több tűz tombol az Amazonas vidékén, nemcsak Brazíliában, hanem Peruban, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is észleltek erdőtüzeket - olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján térképekkel és műholdfelvételekkel közzétett közleményben.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 27. kedd, 20:20
Fotó: Reuters

A Copernicus program Sentinel-3 műholdpárosa 3951 tüzet észlelt éjszakánként augusztus 1. és 24. között az Amazonas vidékén, míg tavaly ugyanezen időszakban 1100-at - közölte csütörtökön az ESA az MTI szerint.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja.

Brazíliában a júliustól októberig tartó száraz időszakban rendszeresek az erdőtüzek, azonban a jelentések szerint az esőerdőben jelenleg példátlan számban pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

"2018 augusztusában 249 felvételt, 2019 augusztusában 275 felvételt vizsgáltunk és láthattuk, hogy hihetetlen számú tűz ég idén az Amazonas térségében. A Sentinel-3 részeként működő tűz-világatlasz éjszakai algoritmusa teszi lehetővé megfigyelésüket" - közölte Olivier Arino, az ESA illetékese.

Fotó: Reuters

A Copernicus légköri megfigyelő rendszere (CAMS) megmutatta, hogy a tüzek füstje egészen a több mint 2500 kilométerre lévő Atlanti-óceán partvidékéig is elér. A CAMS adatai szerint a tüzek 228 megatonna szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe és kiadós mennyiségű szén-monoxidot.

A műholdak fontos eszközei a távoli területeken lévő erdő- és bozóttüzek megfigyelésének, különösen a Föld ökoszisztémájának olyan kulcsfontosságú területén, mint az Amazonas vidéke - mondta Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő programjának igazgatója.

Trump próbál hízelegni

Eközben Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy mikroblogbejegyzésében. Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és "keményen dolgozik" az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro "minden tekintetben nagyszerű munkát végez" Brazíliában. Hozzáfűzte: a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok "teljes körű és feltételek nélküli" támogatását élvezi. Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro - akit nem egyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában - gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek.

Fotó: Reuters

Szemben a G7-tel

Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis - a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján - élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

Az elmúlt napokban Bolsonaro felelőssége mellett felmerült Evo Morales bolíviai elnöké is. A bolíviai elnököt szintén éles bírálatok érik, mert agrárpolitikája, amely a mezőgazdasági művelés alá vonható újabb területek kialakítását célozza, az erdők felégetésével is jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.08.28 07:12

A bbc libsi fake news (atombandika mintasajtója :DD) megint alkotott. Bemutatja diagramján hogyan emelkedett a brazíliai tűzesetek száma. (egyébként 2016-ban majdnem ugyanennyi mint idén)
Egészen véletlenül lehagyták a diagramról a 2002-től 2012-ig terjedő időintervallumot, ahol szinte minden évben több tűzeset volt mint idén, legtöbb évben pedig ~kétszer ennyi. Ez ugyanolyan féligazságokkal történő hazudozás, mint amit itt a suzybuzy szokott itt nyomatni.
Kérdés: miért most lett ilyen hangos a fősodratú média, miért nem volt az pl. 2005-ben amikor messze legtöbb tűzeset történt? (talán politikai jellegű a hisztéria?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.08.27 20:24

MEGBETEGSZÜNK, HA JÖN A KLÍMAVÁLTOZÁS
?Mindenki tehet valamit.? Sabine Gabrysch, berlini epidemiológus figyelmeztetése: Hőguta-, éhség- és árvíz-áldozatok lesznek.
Gabrysch (43), az első német klímaváltozás- és egészség-professzor a Berliner Charité és a Potsdamer Institut für Klimaforschung intézetekben.

DER SPIEGEL: Professzor asszony, mennyire betegít meg a klímaváltozás?
Gabrysch: A brit ?The Lancet? orvosi szaklap ezt így fogalmazta meg: ?A klímaváltozás a XXI. sz. legnagyobb globális egészségi fenyegetése.? Ezt én is így gondolom. Sajnos, a társadalom ezt a súlyos diagnózist még mindig nem fogta föl egészen. A klímaválság olyan téma, amely abszolút elsőbbséget kell, hogy kapjon. Nem egy könnyű, futó nátháról van szó - ahogy ezt némelyek gondolják ? hanem egy planetáris orvosi vészhelyzetről.
Sp: Németországban milyen egészségi következményekkel kell az embereknek számolniuk?
G: A jövőben szaporodó kánikulákban kiszáradás és hőguta fenyeget, különösen az idősek és az idült betegek kerülhetnek életveszélybe. A Robert-Koch-Intézet szerint, a 2018-as kánikulahullám, csak Berlinben 490 halált okozott.
Sp: Csak a hőség a probléma?
G: Semmiképp. A fölmelegedéssel közvetetten nő a levegő károsanyag-koncentrációja is, a virágpor-idény meghosszabbodik, ami az asztmásokat és az allergiásokat tovább terheli. Az erdőtüzek, aszályok és árvizek további betegségek kitörését teszik lehetővé. No.-ban összességében a hőséggel meg tudunk birkózni, ha a védekezést társadalmilag jól megszervezzük. Ez más országokban nehezen lesz lehetséges.
Sp: Hol?
G: Dél-Ázsia egyes területein, pl. Indiában. Ott néhol már akkora a meleg, hogy nappal ki sem lehet menni. És a klímaváltozás erősödésével a kánikula-napok száma csak szaporodni fog. Ez óriási problémákat okoz pl. az agráriumban és az építőiparban. Ehhez jön, hogy veszélybe kerül az élelmiszerellátás is. Sp: Mert nem lesz mit aratni a földeken?
G: A mezőgazdaság az időjárás-előrejelzéstől függ. A klímaváltozással szaporodnak a szélsőséges időjárások. Az eső néha korán, néha későn jön; néha túl sokat esik, néha túl keveset. És ha a termés szűkében van, ez a szegényeket, főleg a gyerekeket fogja legjobban sújtani. A gyerekek alultápláltsága életreszóló fogyatékosságot okozhat. A klímaváltozás kiélezi a globális igazságtalanságot, mert az ínség azokat fogja legjobban elérni, akik a legkevésbé felelősek az üvegház-gázok kibocsátásáért.
Sp: Milyen magas hőfokot képes egy ember elviselni?
G: Ez nagyon különböző. Londonban már pár fok növeli az elhalálozást, Delhiben kevésbé. Az emberek hozzászokhatnak a nagy hőséghez, de van egy élettani határ. A testhőfok nem emelkedhet 37 fok fölé. Legkésőbb, ha a környezet ezt a hőmérsékletet meghaladja, a test izzadni kezd, hogy lehűtse magát. Ám az izzadtság csak akkor párologhat, ha a levegő páratartalma nem túl magas. Ezért egy egészséges ember sem képes kint tartózkodni egy bizonyos hőfok és páratartalom fölött, nem beszélve a fizikai munkát végzőkről. Egyszerűen összeesik.
Sp: Milyen további egészségi következmények jöhetnek az éghajlatváltozással?
G: Egészségünk egy stabil környezeten, egy egészséges bolygón alapszik. Mint embereknek, szükségünk van tiszta levegőre, tiszta vízre, egészséges táplálékra. Mindez még sokaknak nincs meg és a klímaválság ezeket a hiányokat csak növelni fogja. Ha aratások maradnak el, emberek millióit éhség és alultápláltság fenyegeti. A maláriát terjesztő moszkitók változtatják szaporodási helyeiket. Akinek házát elsodorja az ár, azt lelki trauma éri, mely egész életében nyomasztani fogja. A szociális körülmények még kegyetlenebbek lesznek: Ha fogytán a víz ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html