Bármennyire is elképzelhetetlen volt eddig, a piac kezdi beárazni annak lehetőségét, hogy az amerikai állam fizetésképtelenné válik - írja mai számában a Fincancial Times. Annak ellenére, hogy egy olyan államról van szó, amely saját devizában képes adósságát kibocsátani, mindezt olcsón, s képes az adósságok törlesztésére annyi pénzt nyomtatni, amennyit csak akar. Ennek ellenére a piaci szereplők kezdenek arra a meggyőződésre jutni, hogy mégis lehetségessé válik a fizetésképtelenség. A londoni Markit adatai szerint hat nap alatt duplázódott az amerikai állam nemfizetési kockázata ellen biztosító CDS-ek árfolyama. Így most ezek drágábbak, mint például az Indonéz, vagy a Szlovén CDS-ek, a piac logikája szerint tehát jelenleg valószínűbb, hogy az Egyesült Államok nem tud eleget tenni adósságtörlesztési kötelezettségeinek mint Indonézia, vagy Szlovénia.

Az euróban vállalt egyéves kötelezettségek CDS árfolyama alapján az Egyesült Államok már csak a 23-ik a rangsorban, olyan országok fizetésképtelensége elleni biztosítás árfolyama is alacsonyabb jelenleg, mint Brazília, Dél-Afrika, Mexikó, Kolumbia, vagy a Szlovákia.

A cikk szerint a piac reakciója érthető, mivel az amerikai politikai döntéshozók egyelőre nem tudtak kielégítő választ találni a növekvő államadósság problémájára. A piaci szereplők az amerikai kormányzat deficitcsökkentés körüli vitáit eddig a szokásos politikai csörtének tekintették, azonban republikánus körökből már olyan nyilatkozatok is elhangzottak, hogy célszerűbb lenne, az amerikai kormány részéről néhány fizetési kötelezettségnek nem eleget tenni, mint a törvényi előírásokban szereplő adósságlimitet megszorítási intézkedések nélkül elfogadni - írja a brit pénzügyi szaklap