Amerikai hírességek kampányolnak a politikusokért

Kalifornia állam kormányzója, Arnold Schwarzenegger, és a Fed volt elnöke, Alan Greenspan is támogatóan lépett fel vezető brit politikusok mellett.
NAPI Online, 2007. október 2. kedd, 14:55
Fotó:

Az elmúlt időszak pénzügyi rumlijának hatására a támadások kereszttüzébe került a brit miniszterelnök, Gordon Brown, valamint az általa a jegybank elnökének megtett Mervyn King is. Ezt kihasználva kezdett újra kampányolni a tory-k vezére, David Cameron, Arnold Schwarzeneggert is megnyerve támogatójának.

A konzervatív pártelnök Gordon Brown miniszterelnöki kinevezése óta támadja a kormányt, arra sarkallva a kormányfőt, hogy komolyan fontolóra vegye egy előrehozott választás kiírását, hogy ezen keresztül erősíthesse meg saját pozícióját a közvélemény előtt.

A munkáspárti miniszterelnökről ugyanis sokan úgy tartják, egyszerűen megörökölte a posztot a tavaly nyáron leköszönő Blair elnöktől. Az esetleges választási győzelem segíthetne Brownnak, hogy a róla kialakult képet megváltoztassa, és hogy akár végleg letörje a konzervatív pártelnök, David Cameron miniszterelnöki ambícióit.

Azonban nemcsak a tory-k az egyetlenek, akik egy jól csengő amerikai közszereplő nevével támogatják saját kampányukat. Alan Greenspan, a Federal Reserve ex-elnöke egy TV-interjúban állt ki a Bank of England elnöki székét birtokló Mervyn King mellett, akit számos támadás ért az elmúlt hónap folyamán amiatt, hogy nem reagált elég gyorsan a Northern Rock alapjainak beomlására, és azt ezt követő lakossági ostromra.

A konzervatívok nemrég felvetették, a jegybank-elnöki mandátum egy terminusra történő maximalizálásának kérdését, és új jelölttel is előálltak King helyére. Greenspan azonban úgy nyilatkozott, reméli, hogy a Bank of England élén még hosszú időn keresztül King állhat majd, hiszen a jegybankok elnökeinek négy-öt évre is szükségük lehet, hogy igazán beletanuljanak a dolgukba.

HOZZÁSZÓLÁSOK