A német gazdasági miniszter, Rainer Brüderle vasárnap a Welt am Sonntag című lapban megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy "a bővítő amerikai pénzügypolitika aggasztó, mert a szélsőséges pénzügyi enyhítés valójában közvetett manipuláció a dollár árfolyamával. Ez a dollár leértékelődéséhez fog vezetni, márpedig a protekcionizmus egyikünknek sem segít, ha stabil világgazdaságot akarunk".

"Természetesen kívánatos, hogy az amerikai gazdaság föllendüljön, de nem hiszem, hogy pusztán a Fed pénzinjekciójától minden rendben lesz" - fejtegette a német gazdasági miniszter.

Szombaton a Der Spiegel idézte Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert, aki úgy vélte, hogy "az amerikai gazdaságban nincs likviditáshiány, úgyhogy ennek az intézkedésnek nem látom értelmét". Őszerinte a Fed döntése aláássa az Egyesült Államok szavahihetőségét, bizonytalanságot okoz.

"A német export nem árfolyam-bűvészkedés miatt sikeres, hanem a német cégek javuló versenyképessége miatt. Az amerikai növekedési modell ellenben súlyos válságba ragadt. Az Egyesült Államok túl régóta él jobban a lehetőségeinél, pénzügyi szektora aránytalanul felduzzadt, ipari magját pedig elhanyagolták. Sok oka van Amerika problémáinak, de a német kereskedelmi többlet nincs az okok között" - mondta a német pénzügyminiszter.

"Nehéz lesz ésszerű egyensúlyt elérni az ipari és a felzárkózó országok között, ha így aláaknázzák az amerikai pénzügypolitika hitelességét. Nem helyes, hogy Amerika az árfolyam manipulálásával vádolja Kínát, majd lenyomja a dollárt azáltal, hogy beindítja a bankóprést" - tette hozzá.

Pénteken Angela Merkel német kancellár maga is értésre adta: a Húszak (G20) következő csúcstalálkozóján nem fogja szó nélkül hagyni a Fed pénzügypolitikáját, amely egyértelműen rontja a dollár árfolyamát.

Korábban a kínai vezetés is hangoztatta, hogy a kereskedelmi aránytalanságok fő oka nem az, amit Washingtonban panaszolnak - mármint, hogy a kínai jüan túl gyenge volna a dollárhoz képest -, hanem az ok a két ország eltérő gazdaság- és külkereskedelmi szerkezetében és a hatékonyságban rejlik.

Most a hét végén az egyik kínai pénzügyminiszter-helyettes Japánban, Kiotóban nyilatkozva azt mondta, hogy "a mennyiségi enyhítés politikája kiváltotta a felzárkózó országok aggodalmát". Egyszersmind kérte a többi fejlett országot, hogy tartózkodjék a pénzellátás efféle növelésétől.

A kínai export növekedése jövőre várhatóan lassul a bizonytalan világkereslet miatt. Ilyen körülmények között a kínai vállalatok legföljebb a jüan 5-6 százalékos felértékelődését viselnék el jelentősebb károsodás nélkül - írta a hét végén a Sanghajban megjelenő China Securities Journal, a kínai kereskedelmi minisztérium kutatóintézetének egy felmérését idézve. Idén eddig a jüan közel 3 százalékkal értékelődött fel a dollárhoz képest.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerint Kína külkereskedelmi többlete idén 180 milliárd dollár körül várható a tavalyi 196 milliárd helyett.

A brazil központi bank elnöke, Henrique Meirelles a hét végén arra figyelmeztetett, hogy a Fed intézkedése más országokban "értékpapír-buborékok" kialakulásához vezethet, vagyis a dollárral szemben felértékelődő valutákban jegyzett értékpapírokat is túlságosan felértékelheti a piaci spekuláció, ami később nagy zökkenőket, akár kisebbfajta pénzügyi válságokat is okozhat.