Az európai szegénység csökkentése kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a következő évtizedben - mondta Andor László, foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák alapján, jelenleg 85 millió embert (az EU lakosságának 17 százalékát) veszélyeztet  a szegénysorba süllyedés kockázata. Ez elfogadhatatlan a XXI. században - fogalmazott Andor.

Júniusban az unió elfogadta az Európa 2020 stratégiát, ami a következő évtized során elérendő legfontosabb célokat sorolja fel. Ebben kapott helyet, az, hogy 10 év alatt legalább 20 millió embert kell kiemelni a kockázatos csoportból. Erre az EU a strukturális alapokból - EFRD, ESF, Kohéziós Alap - összesen mintegy 350 milliárd eurót szán a jelenlegi, 2007-től 2013-ig tartó hétéves periódusban.

A stratégia végrehajtását a nemzeti kormányokra bízták, de az Európai Bizottság támogatja a munkájukat. Alapvetően minden egyes tagállam önállóan határozza meg, hogy milyen terv alapján szeretné elérni a célt a nemzeti reformprogramja keretében, amelynek végrehajtását rendszeresen ellenőrzik majd - áll a foglalkoztatási biztos kabinetje által kiadott közleményben.