Anglia a BL legjobban fizetett országa, de Alonso Madridban folytatja

A legtöbb pénzt a második helyezett Manchester United kapta, a Barcelona 31 millió eurójánál mintegy 7 millióval kapott többet az UEFA-tól.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 08:36
Fotó:

A második helyezett Manchester United (MU) közel 7 millió euróval többet kapott a bajnok Barcelonánál a Bajnokok Ligája (BL) közvetítési- és marketing-bevételeiből az elmúlt szezonban - írja a Bloomberg. Az MU 37,8 millió euróval lett gazdagabb, míg az UEFA csupán 31 millió eurót juttatott a katalán csapatnak, ami még a Bayern München 34,6 milliós bevételénél alacsonyabb.

Az UEFA mintegy 300 millió eurót oszt szét a BL-szereplő csapatok között, azok teljesítménye alapján, ezt kiegészítette idén 281,8 millió euró, amelyből az "egyes csapatok televíziós piacának súlya" alapján kaphattak.

A Bayern például azért kaphatott magasabb összeget, mert egyetlen német csapatként jutott az egyenes kieséses szakaszba. Az elődöntőből az utolsó percben rúgott góllal kilőtt Chelsea 30,5 milliót tehetett zsebre, mintegy 2 millió euróval többet az olasz bajnok Milánnál. A két elődöntős angol csapat, illetve a negyeddöntőig jutó Liverpool összesen 117,7 millió eurót vihetett haza, ezzel Anglia lett a BL legjobban fizetett futballnemzete.

Közben a Real Madrid és a Liverpool megegyezett, hogy a középpályás Xabi Alonso a spanyol csapatban folytatja pályafutását. Sajtóértesülések szerint az átigazolás 34 millió euróba kerül a Real-nak, a csapatok azonban hivatalosan nem közölték az összeget. Ezzel a vásárlással a spanyol csapat összesen 250 millió eurót költött új sztárokra: Cristiano Ronaldo-ért rekord összeget, 135 millió eurót fizettek júniusban, mellette a brazil Kaka, a francia Karim Benzema és a spanyol védő Raul Albiol került a keretbe. Tíz év után viszont közös megegyezéssel elhagyja Madridot a 33 éves veterán védő, Michel Salgado.

HOZZÁSZÓLÁSOK