Ankara is árulja az állampolgárságot

Ankara állampolgárságot adhat azoknak a külföldieknek, akik legalább 2 millió dollárt fektetnek be vagy legalább 1 millió dollárért vásárolnak ingatlant Törökországban úgy, hogy azt három évig nem adják el - írja a hivatalos török kormányzati közlöny. Török állampolgárságot kaphatnak továbbá azok a külföldiek is, akik három éven keresztül legalább 3 millió dollárt tartanak betét formájában egy törökországi bankban vagy legalább 100 embernek adnak munkát.
portfolio.hu, 2017. január 12. csütörtök, 21:02
Fotó: MTI/AP

Ankara az intézkedéssel élénkíteni próbálja a lanyhuló török gazdaságot. A török líra hónapok óta komoly értékvesztéssel küzd a főbb nemzetközi devizákkal szemben, aminek elemzők szerint politikai és belbiztonsági okai vannak.

Törökország nem adja túl drágán az állampolgárságot, Magyarország például még a letelepedést is 300 euró névértékű állampapír lejegyzéséhez köti. Mindenesetre most befektetői szemmel mérve csekély összegért (akár egy drága belvárosi lakás megvásárlásával) törökké válhat, aki akar. Sokan nem akarnak, Törökországból áramlik kifelé a tőke, főként a török politika körüli súlyos bizonytalanságok miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK