Áramfogyasztás-korlátozást rendeltek el Lengyelországban

A folytatódó hőséghullám miatt áramfogyasztás-korlátozást rendelt el hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a lengyelországi nagyfogyasztók számára, a gazdasági minisztérium válságstábot állít fel.
MTI-Eco, 2015. augusztus 10. hétfő, 14:02
Fotó: Reuters

A hétfői napra elrendelt legmagasabb fokú korlátozás a 300 kilowattnál magasabb teljesítményre szerződtetett üzemekre, intézményekre vonatkozik, kórházak kivételével. A nagyfogyasztók 10 és 17 óra között csak minimális, az üzembetartást biztosító energiafogyasztásra jogosultak.

A korlátozást az utóbbi napokban fennálló, Sziléziában és Nyugat-Lengyelországban 40 fokot is érő hőség következtében túlterhelt átviteli hálózat miatt vezették be. A tehermentesítéssel a teljes hálózati üzemkiesést próbálják megelőzni.

A PSE SA már pénteken arra kérte a kisfogyasztókat, korlátozzák a nagyobb áramfogyasztást igénylő készülékek - mosógépek, mosogatógépek, klímaberendezés - használatát.

Az alacsonyabb nyári energiafogyasztás ellenére fenyegető áramszolgáltatás-kiesést a TVN24 hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint az is okozhatja, hogy a kiszáradó folyók kevesebb vizet juttatnak az erőművek hűtőberendezésének. Emellett többen a hétfőn kiszabott fogyasztáskorlátozást a lengyelországi átviteli hálózat elavultságával hozzák kapcsolatba. A múlt század 60-as és 70-es éveiben létesített hálózat korszerűsítését a szakemberek évek óta szorgalmazzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.08.10 17:43

Télen meg majd jön a tehénlepény, mint az ukránoknál. De legalább egy jó nagyot belerúgtak az oroszokba, legalábbis azt hitték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.08.10 17:30

Nekünk is elég öreg hálózatunk van.25 év alatt nem sok épült,újítottak fel.Ez nálunk is lehet hogy később gond lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html