Egyre nagyobb bajba kerül Argentína

Jelentősen gyengült az argentin peso a dollárhoz képest kedden is, immár a második egymást követő napon, miután a piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben.
Domokos László, 2019. augusztus 14. szerda, 12:06
Fotó: Pixabay

A peso 4,29 százalékkal gyengült kedden a dollárral szemben, záráskor 55,57 pesót kellett adni egy dollárért. Előző nap, hétfőn 15 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést az argentin fizetőeszköz, de minden idők mélypontját, 30 százalékos mínuszban érte el a peso, amikor is egy dollárért 65 pesót kellett adni.

A jegybank hétfő óta 255 millió dollárt adott el, hogy támogassa a pesót - írta az MTI.

A Buenos Aires-i tőzsde irányadó mutatója hétfőn 37,93 százalékos mínuszban zárt, de kedden már 10,22 pluszban, 30 344,56 ponton fejezte be a kereskedést.

A vasárnap tartott előválasztáson a balközép peronisták elnök- és alelnökjelöltje, Alberto Fernández és Cristina Fernández de Kirchner 47,65 százalékkal győzött, míg a Mauricio Macri és Miguel Angel Pichetto alkotta duó 32,06 százalékkal a második helyre szorult. A vártnál nagyobb, 15 százalékpontos különbség azt jelzi, hogy Macrinak gyakorlatilag nincs esélye győzelemre októberben.

Az argentin pénz- és tőkepiacok hétfőn összeomlottak a hírre, amely elvette az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az egyre hevesebb hongkongi tüntetések miatt ideges globális részvénypiaci befektetők maradék kedvét is. A befektetők attól félnek, hogy választási győzelme esetén Fernández visszavezetné Argentínát az intervencionista gazdaságpolitika útjára, szemben Macri szabadpiaci reformjaival.

A piacok szerint Fernández valószínűleg csődöt jelentene, tőkekorlátozásokat vezet be és újratárgyalná a Nemzetközi Valutaalappal a hitelmegállapodást. Röviden összefoglalva Fernándezzel visszatér a populizmus - mondta Claudio Irigoyen, a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzője.

Michael Every, a Rabobank elemzője szerint bár Argentína egy kis gazdaság, "az az utolsó dolog, amit a globális piacok látni akarnak, hogy egy újabb piacbarát kormány bukik el a populizmussal és/vagy a geopolitikával szemben".

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg.

Az IMF tavaszi előrejelzésében úgy becsülte, hogy idén 1,2 százalékkal csökken Argentína GDP-je, de a második fél évben növekedésre vált, és jövőre már 2,2 százalékkal bővül a gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.08.14 12:24

Argentina a XX.sz. elején még a világ egyik legfejlettebb országa volt. Aztán jöttek a peronisták, és szétqurták az egészet. Ezek a marhák pedig, ahelyett, hogy elkaszálták volna őket, most ismét visszahozzák őket. Meg is lesz az eredménye. Kopogtat a következő államcsőd, és marad az évszázados vegetálás. Adieu. Ahogyan Einstein mondta: a hülyeség netovábbja mindig ugyanazt csinálni, és azt várni, hogy az eredmény más lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html