Bírálja a kormányt az ÁSZ-elnök, de egyetért a rabszolgatörvénnyel

Nem készítették elő megfelelően az állami beruházásokat az elmúlt években, ami 60-70 százalékos költségnövekedést is okozhatott - véli az Állami Számvevőszék elnöke, aki egyetért a túlórakeret emelésével.
Komócsin Sándor, 2019. január 2. szerda, 09:22
Fotó: Napi.hu

Az állami beruházások nem voltak megfelelően előkészítve az elmúlt években, sok esetben csak a politikai döntés született meg egy-egy nagy beruházásról, a szakmai előkészületek, a gazdaságossági-megvalósíthatósági vizsgálatok a háttérben maradtak - derült ki abból az interjúból, amit Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke adott a Világgazdaságnak.

Több alkalommal is előfordult az, hogy aszimmetrikus volt az információeloszlás, a szakma többet tudott a megvalósítandó projektről, mint a megrendelő, akit ugyanakkor kötött az elköteleződés. A megvalósításoknál így megugrottak a költségek akár 60-70 százalékkal is, és emiatt a közvélekedés általában rögtön korrupciót kiáltott.

Ugyanakkor az ÁSZ-elnök szerint figyelembe kell venni, hogy ha egy adott piacon rengeteg beruházás fut párhuzamosan, a kapacitások le vannak kötve, akkor az új fejlesztésekhez csak úgy találhatunk kivitelezőt, ha az beleszámolja az árba, hogy más beruházásokról le kell vonulnia, s azért ott kötbért, kártérítést kell fizetnie. Az állam gyakorlatilag saját magának drágította meg a beruházásokat azzal, hogy az építőcégek az egyik állami beruházást hagyták ott egy másikért.

Korrupciós pletykák

Domokos László szerint a transzparencia képes leginkább elejét venni a korrupciós pletykáknak, az állami vagyon kezelése pedig olyan téma, amelyre ráfér a marketing.Ugyanakkor az ÁSZ szerint az állami vállalatok esetleges tőzsdére vitele nem biztos, hogy hasznos lehet, mivel arra a fokú transzparenciára, amelyet a tőzsde megkövetel, csak hosszabb idő alatt lehet felkészülni, ami talán indokolatlan többletkapacitás-lekötést és jelentős költséget okozna.

Rabszolgatörvény

Az ÁSZ elnöke más vélekedésekkel szemben a túlórakeret emelésében az online pénztárgépekkel és az EKÁER-rel indult gazdaságfehérítés újabb, fontos eszközét látja. Az a vállalkozó, aki jelentős megrendelést kapott, eddig is megoldotta, hogy a dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások. Ez a megoldás a munkaerőhiány idején sikeresen alkalmazható eszköz, hiszen ilyen környezetben van súlya annak, hogy a dolgozó vállalja-e a pluszmunkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.02 19:57

@Nyugatos_szolasszabadsag: "ekkora lopás mellett is hasít a gazdaság"

Annyira hasít, hogy hamarosan Bangladest is utoléri az életszínvonalunk, hülyemóricka. "Csak" Romániától, Bulgáriától, meg az egész Balkántól szakadtunk le a boxos gazdád idején, cigánycsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.02 19:51

@Nyugatos_szolasszabadsag: "pártunk és kormányunk valamit irtó zseniálisan csinál gazdasági értelemben, mert ezek szerint ekkora lopás mellett is hasít a gazdaság,"
-------------
1., Nem azt írtam, hogy az összes pénzt ellopták.
2., Ha az ellopott pénz nem ellopott pénz lenne, akkor mégjobban hasítana a gazdaság.
-------------------
"bőven ellensúlyozva a sok lopást." Nehogymá azt állítsd, hogy az eredmény legitimizálja a lopást.
-------------------------
"Tehát ezzel azt ismernéd el, hogy a kormányban korszakos gazdasági zsenik irányítják az országot per pillanat. "
Nem, ezt ti akarjátok elhitetni a néppel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.01.02 16:21

Kedves Nyugatos!
Ha a cikket olvasta, akkor az arról szól, hogy az ÁLLAMI BERUHÁZÁSOK tekintetében bírált a Számvevőszék!
Tehát nem a GAZDASÁG VALÓS TERMELŐI szereplői lopnak-hisz nekik nem érdekük, hisz magukat lopnák meg (lásd, ha az Audi fejlesztő beruházást telepít, robottechnikát telepít-akkor magától lopná el)
itt az ÁLLAM mint beruházóról van szó!
És akár tetszik Önnek, akár nem, itt az ÁLLAM, mint a NER alapja, a lopás: vagyis a saját klientúra és saját oligarcha hálózat megalkotása: ami tudjuk, hogy LOP!
Lásd:
a direktbe, és szántszándékkal túlárazott uniós forrásokból megvalósuló ÁLLAMI BERUHÁZÁSOK
-a direktbe oligarcha családokra írt tenderek: lásd közvilágítás korszerűsítés
-a sport, mint a lenyúlás eszköze: a direktbe, és szántszándékkal túlárazott stadion beruházások
-a megmagyarázhatatlan nemzeti érdekre hivatkozott beruházások (kikerülve a verseny tendereztetést) lásd kis elmebeteg vezérünk Várba költöztetése
..és így tovább!
de itt a földmutyi!
ha emlékszik a kétes hírű földtenderekre: itt is direktbe gázszerelő gyerekünk nyert földeket: de csak azért, hogy tisztán lenyúlhassa a csávó az EU területalapú földtámogatásokat!
Remélem azért tudja-ha még Orbán hívő is- hogy Mészáros Lőrinc nem tud megkülönböztetni egy búzaszálat egy napraforgótól, de a Fideszes hívők szerint, nála nagyobb keresztény földművelőt nem hordott a hátán a föld! :))

Tehát a cikk-és a hozzászólók nem a gazdaság "szárnyalására" szóltk hozzá hozzászólásaikban, csupán rávilágítottak arra, hogy a NER lényege, maga a LOPÁS!
Ez van!
Azért BUÉK!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.01.02 15:21

@europeer: "2., Az az összeg, ami nálunk el van lopva és ahogy, az már túl van azon, hogy korrupció. "

Ha ez igaz, akkor pártunk és kormányunk valamit irtó zseniálisan csinál gazdasági értelemben, mert ezek szerint ekkora lopás mellett is hasít a gazdaság, bőven ellensúlyozva a sok lopást.
Tehát ezzel azt ismernéd el, hogy a kormányban korszakos gazdasági zsenik irányítják az országot per pillanat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.01.02 15:17

@krislaci: "- ha a rabszolga törvény a gazdaság kifehérítésének az eszköze, ehhez miért szükséges, hogy a túlórákat 3 éves intervallumokban mutassák ki és fizessék meg? "

Tulajdonképpen egy EU szabályozási kiskaput használ ki az új túlóratörvény. Az EUs szabályozás heti 48 órás munkahetet enged, így a túlóra évi 52*8= 416. Ennyit szabályoznak és passz. A munkaidőkeret hosszát nem.
Namost az itteni 400 órát engedi lecsúsztatni az új törvény. Ha 1 év lenne a keret hossza, a 400 órát év végéig le is kéne csúsztatni valahogy, így elvileg se történhetne meg hogy valaki 400 túlórával rendelkezzen egy éven belül.
Ha 2 év lenne a keret, akkor ha valaki egyik évben 400 órát túlórázik, a következő évben gyakorlatilag csak heti 4 napot dolgozhatna, hogy le tudja csúsztatni a 400 órát.
3 évre viszont már eléggé el lehet kenni a 400 órát munkanapkiesés nélkül. Hameg így sem tudják lecsúsztatni, akkor ki kell fizetni.
Ennyi van mögötte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html