Átneveztek egy országot

A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között lévő afrikai országot Szváziföld helyett ezentúl történelmi nevén, eSwatiniként kell majd említeni: az abszolút monarchia feje, III. Mswati király a függetlenség ötvenedik évfordulójának, illetve ötvenedik születésnapjának alkalmából nevezte át országát – írta az AP amerikai hírügynökség.
Domokos László, 2018. április 20. péntek, 16:21
Fotó: AFP

Függetlensége elnyerését követően sok afrikai állam visszatért ősi nevéhez - emlékeztetett III. Mswati. "Mától kezdve senki se hívjon minket Szváziföldnek!" - tette hozzá. A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közé ékelődő királyság újra történelmi nevét, az eSwatinit hordozza majd - írta a Hirado.hu az MTI híre alapján.

Az uralkodó többször használta ezt az elnevezést a múltban a parlamenti ülések megnyitóján és más eseményekkor. Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni az afrikai országnak neve megváltoztatása.

Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland - Svájc, Swaziland - Szváziföld) eddig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

Fotó forrása: Guillaume Souvant/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK