Átváltaná devizahitelét? Itt a durva példa

Izlandon a legfelsőbb bíróság ítélete szerint magasabb kamatot kérhetnek a bankok azoktól, akiknek a kölcsöneit a devizahitelek betiltása után koronára váltották.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 08:55
Fotó:

A válság idején összerogyott és állami kézbe került izlandi bankok megúszhatnak 4,3 milliárd dollárnyi devizaveszteséget, miután a szigetország legfelsőbb bírósága kimondta: magasabb kamatot kérhetnek azoktól az ügyfeleiktől, akiknek kölcsöneit a devizahitelek júniusi betiltása nyomán át kellett váltaniuk koronahitelekre.

A tilalom nyomán a pénzintézetekre hárultak a korábbi devizahitelek árfolyamkockázatából eredő költségek, amit azzal tudnak kompenzálni, hogy kamatukat az izlandi jegybanki alapkamathoz - jelenleg hét százalék - igazíthatnak a kölcsönökre korábban meghatározott kamatokkal szemben.

A döntés a jelzálog- és az autóhitelekre vonatkozik, a vállalatoknak nyújtott kölcsönökre nem, mivel azok egy részét nem érinti a devizahitel-nyújtási tilalom. A bírósági döntést megelőzően a Moody's hitelminősítő jelezte, hogy az izlandi államadósság bóvli kategóriába minősítését fontolgatja, mivel a korlátozás olyan veszteségeket okoz az ország bankjainak, amelyek miatt újabb állami tőkeinjekcióra fognak szorulni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

purutty, 2010.09.20 09:34

igen, de izlandon kötelező volt az átváltás, itthon meg önkéntes, ugyebár
vagyis ha tetszik, ha nem, rádlőcsölik a magasabb kamatot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kares, 2010.09.20 09:02

Mégis mi ebben a durva? Hogy nem a devizahitel kamatát kell mostmár fizetni a koronában felvett hitel után, hanem a hazai fizetőeszköz jegybanki alapkamatához igazított hitelt?
Magyarországon senkiben sem merült fel hogy a forintra átváltott devizahitelt ne a forintra érvényes kondíciók szerint folyósítsa ill. vegye fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html