Augusztus előtt nem lesz visszamenőleges hatályú energia-áremelés Franciaországban

Ségolene Royal francia energiaügyi és környezetvédelmi miniszter kedden ígéretet tett arra, hogy az államtanács döntése ellenére nem fog augusztus előtt visszamenőleges hatállyal emelkedni a lakossági elektromos áram ára.
MTI-Eco, 2014. április 15. kedd, 14:47
Fotó: Reuters

"Az én dolgom az, hogy a kormány ígéretét betartsuk és amikor a franciák befizetik az éves számlájukat 2014-ben, ne legyen pluszköltség ahhoz képest, amit ígértek nekik" - jelentette ki kedden a miniszter az RMC rádióadón és a BFM hírtelevízióban. Hozzátette: "Fogok találni egy olyan jó irányú és konkrét megoldást, amely megfelel a törvénynek és a szabályoknak is, annak érdekében, hogy ne legyen emelés augusztusig".

A kérdés azért vált aktuálissá, mert a francia államtanács múlt pénteken hatályon kívül helyezte azt a két évvel ezelőtti kormányrendeletet, amely két százalékra korlátozta a lakossági elektromos áram árának emelését, s arra kötelezte a kormányt, hogy visszamenőleges hatállyal emelje meg a háztartások rezsijét. Azért határoztak így, mert az állam veszteségesen adta el az áramot a lakosságnak. A döntés a 2012 augusztus és 2013 augusztus közti időszakra vonatkozik, s azt a 28,7 millió háztartást érinti, amely a kormány által szabályozott fix tarifa szerint fizeti az elektromos áramot.

"Szeretném megérteni, hogy miért van ekkora különbség az energiaár megállapításának kritériumai és a politikai akarat között. A politikai akaratnak győznie kell, egyébként mire szolgálnak a miniszterek és mire szolgál a kormány?" - hangsúlyozta a 2007-es baloldali elnökválasztás vesztese, aki a múlt héten kinevezett új kormány tagjaként tért vissza két év kihagyás után a politikai életbe.

Franciaországban évente egyszer, a nyár folyamán állapítják meg a hatóságok az energiaárakat.

A legfelsőbb jogi intézmény viszont pénteken arra kötelezte a kormányt, hogy két hónapon belül új rendeletben szabályozza visszamenőlegesen az energiaárakat.

"Az államtanács megállapította, hogy a kék és sárga tarifák árait csak két százalékkal emelték meg a 2012. július 20-i kormányrendelet alapján, vagyis az ár jóval alacsonyabb volt annál, amit meg kellett volna állapítani a miniszterek számára kötelező elvek alapján" - közölte pénteken a testület.

Az államtanácshoz az alternatív szolgáltatók egyesülete fordult, mert a 2012-ben megállapított felső árhatár miatt nem tudták fedezni az állami szolgáltató, az EDF (ahonnan az áramot veszik) termelési költségeit, ahogy azt a törvény előírja. A kormány 2012 júliusban évi két százalékra korlátozta az EDF áremelését annak ellenére, hogy az energiaszabályozó bizottság (CRE) 5,7 százalékos emelést javasolt. A franciák 92 százaléka továbbra is az állami szolgáltatótól vásárolja az elektromos áramot, annak ellenére, hogy az energiapiacot korábban megnyitották a konkurens szolgáltatók számára.

Elemzők szerint háztartásonként 20-40 eurós (6-12 ezer forintos) számlára lehet számítani az érintett időszakra.

"Jelenleg megpróbálom megérteni az energiaárak megállapításának bonyolult mechanizmusát, aztán megvitatjuk a kérdést a gazdasági miniszterrel és utána a miniszterelnök döntését fogjuk kérni, mert ez nagyon jelentős téma" - fogalmazott Royal. Azt viszont megerősítette, hogy az állami szolgáltató árait augusztusban mindenképpen felemelik 5 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.15 19:19

..na csigaevők?..egy kis matolcsyzmus ???:.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andrej, 2014.04.15 17:02

Mi van, tőlünk nyugatabbra is dúl a rezsiharc?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html