Augusztus végén távozik állásából az IMF második embere

Mandátumának augusztus végi lejáratakor távozik a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a szervezet második embere, a vezérigazgató-helyettes John Lipsky - tájékoztatott az IMF csütörtök késő esti közleményében.
MTI-Eco, 2011. május 13. péntek, 09:51
Fotó:

A váratlan bejelentés növeli az IMF vezetése körüli bizonytalanságot. Elemzők szerint az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn idő előtt távozik a szervezet éléről, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök ellenfeleként, szocialista színekben induljon a jövő évi francia elnökválasztásokon. Korábban Strauss-Kahn az ügyben úgy nyilatkozott: döntését már meghozta, azt azonban csupán júliusban hozza nyilvánosságra.

Nehezíti a megfelelő utód megkeresését az a tény, hogy Amerika a szervezet reformjának kereteiben a fejlődő piacok képviseletének erősítését szorgalmazza. Az IMF második számú állását ugyanakkor hagyományosan az Egyesült Államok jelöltje tölti be, míg a vezérigazgatót Európa delegálja. "Most az a kérdés, hogy Amerika hajlandó-e feladni a második széket" - értékelt Eswar Prasad, a Cornell Egyetem professzora, az IMF korábbi elemzője. Ha ragaszkodnak a jelöléshez, akkor nehezebbé válhat az európai jelöltállítás megtorpedózása is - tette hozzá.

Strauss-Kahn a szervezet közleményében "fáradhatatlan gondolkodónak" nevezte Lipskyt, aki a multilateralizmus és az erősebb pénzügyi felügyelet befolyásos híve.

HOZZÁSZÓLÁSOK