Ausztrália: végre esik

Megérkezett a várva várt eső Ausztrália bozóttüzektől legjobban sújtott államába, Új-Dél-Walesbe csütörtökön, és a hétvégéig további esőzések várhatók.
Domokos László, 2020. január 16. csütörtök, 09:23
Fotó: Getty Images

A kiadós csapadék, és a tartós forróságot enyhítő lehűlés nagyban segíti a tűzoltók munkáját. A keleti partvidéken - a korábbi 200-230 tűzgócból - már csak 30 helyen lángol a növényzet - számolt be a Euronews.

Melbourne-ben már szerdán is esett, ahol kitisztította a sűrű szmogot a levegőből, ami miatt szüneteltetni kellett a 2020-as Australian Open teniszbajnokság küzdelmeit.

A kontinensnyi ország történetének legpusztítóbb, ősz óta tomboló bozóttüzei 28 emberéletet követeltek, és milliárdnyi állat veszett oda, valószínűleg több tucat faj kihalt. A lángok mintegy 10 millió hektáron - ez egy Magyarország méretű terület - emésztettek fel mindent. A hónapokon át fékezhetetlenül terjedő tűz 2 ezer otthont perzselt fel.

A hatóságok tucatnyi embert helyeztek vád alá szándékos gyújtogatás miatt, de a klímaváltozás alakította időjárási viszonyok a fő okozói a kataklizmának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fikarcbt, 2020.01.16 09:48

A teniszverseny tehát továbbra is szünetel: esőszünet miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html