Az angol jegybank most sem lőtt

A Bank of England (BoE)a vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátáján és a 375 milliárd fontos portfóliájához sem nyúlt hozzá a mai döntésén.
portfolio.hu, 2014. május 8. csütörtök, 13:36
Fotó: Reuters

Marad a jelenlegi irány a brit monetáris politikában, ugyanis még mindig úgylátják az angol jegybanknál, hogy szükség van a laza környezetre. Az irányadó ráta tehát továbbra is 0,5 százalékon marad, amely mélyponton már a válság kitörése óta tartózkodik.

A Bank of England korábbi eszközvásárlási programjának keretében 375 milliárd fontnyi brit államkötvényt vásárolt fel és ennek a szintjéhez nem kíván hozzányúlni a mai döntése értelmében sem.

Mark Carney korábbi nyilatkozata szerint ezt a portfóliót még nagyon sokáig nem kívánják leépíteni, vélhetően az első kamatemelés is hamarabb következik be.

A font dollárral szembeni árfolyama nem reagált érdemben a 13 órás kamatdöntésre, ahogy brit FTSE részvényindex sem. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az elmúlt időszak kitartóan laza monetáris politikája ellenére a font sterling rendkívül felértékelődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK