A rendelkezésre bocsátott információk alapján nincs elegendő alap arra, hogy megállapítható legyen a feddhetetlenségre és önmérsékletre vonatkozó kötelezettség megsértése

- írta közleményben az etikai bizottság a szeptember elején megindított vizsgálat lezárultát követően. A kommünikében ugyanakkor megfontolatlannak nevezték Barroso azon döntését, hogy elhelyezkedett a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett cégnél.

Sajtóértekezletén az EB illetékes szóvivője hétfőn kijelentette: alaposan tanulmányozni fogják az etikai bizottság jelentését, mielőtt további lépéseket tennének az ügyben.

Az ombudsman nem hagyja annyiban

A döntésre reagálva az európai ombudsman elégedetlenségének adott hangot az etikai bizottság eljárásával kapcsolatban. Emily O'Reilly sérelmezte, hogy miközben a testület elismerte, hogy Barroso ügye ártott az Európai Unió megítélésének, mégsem állapítottak meg szabálysértést. Mint írta, vizsgálni fogja a lehetőségeket, fontolóra veszi azt is, hogy saját hatáskörben újabb vizsgálatot indít az ügyben, az EB etikai bizottsága ugyanis szerinte több hibát is vétett az eljárás során.

A Goldman Sachs júliusban jelentette be, hogy José Manuel Barroso a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.

Nagy volt a felháborodás

Barroso kinevezése komoly felháborodást keltett Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor az utóbbi hónapokban végig az volt az álláspontja, hogy Barroso nem vétett az etikai kódex előírásai ellen. A szabályok értelmében a bizottság tagjainak a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, az egykori bizottsági elnök pedig ennek eleget is tett.

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke. A szabályok értelmében az Európai Bizottság egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.