Az egykor szebb napokat látott japán Sony 40 százalékkal csökkentette 2014 márciusában végződő üzleti évére adott nyereség-előrejelzését. A tervezett 50 milliárd jen helyett immáron csak 30 milliárdra (305 millió dollár) számítanak, miután a július-szeptemberi negyedévben 25 százalékkal, 19,3 milliárd jenre ugrott a cég vesztesége az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb csalódást a vállalat filmstúdiója okozta, amely a tavalyi kellemes profit után idén durva veszteséget produkált. Rosszul szerepelt Az elnök végveszélyben című film, miközben tavaly A csodálatos pókember meglehetősen sikeres volt. Ennek eredményeként a divízió 17,8 milliárd jen üzemi veszteséggel zárta a második üzleti negyedévet szemben a tavalyi 7,9 milliárdos nyereséggel. A teljesítmény romlásához hozzájárult, hogy visszaesett a tévéprodukciók licenceléséből befolyt bevétel.

A Sony, akárcsak a többi japán elektronikai gyártó évek óta szenved a tévépiacon. Nem elég a kőkemény verseny, még a kereslet is visszaesett, ami árcsökkentésre kényszeríti a cégeket. A tévéeladásokon mindezek nyomán 9,3 milliárd jen buktát könyveltek el a szeptember végét megelőző három hónapban.

Ezúttal csak vitte a pénzt a PlayStation videojáték-konzolok értékesítése is. A Sony a PS Vita árát az év korábbi szakaszában mérsékelte, hogy felpörgesse az eladásokat, ám az elmúlt hónapokban további árengedményre kényszerült. Ezt a piacot az okos telefonok és a táblakomputerek formálják át, ugyanis sokan inkább ezeken játszanak, nem hagyományos konzolokon. A videojáték-divízió így 800 millió jen veszteséggel zárta a negyedévet, míg tavaly 2,3 milliárdos profitot könyvelt el.